[ X ]
Tulpina britanică sau moldoveneasca de COVID-19 în țară? Ion Ceban: Vom actualiza Protocolul de tratament pentru medicii de familie
15 Martie

Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, afirmă că actualmente, în municipiul Chișinău este cea mai alarmantă situație epidemiologică prin noul coronavirus, menționând că medicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională-moldovenescă, transmite CURENTUL.

Primarul a spus că și în Primăria Chișinău sunt foarte multe cazuri, unele complicate.

„Avem situații când într-o direcție sunt bolnavi mai mult de jumătate din angajați. Iată de ce am decis ca oamenii să lucreze mai mult de acasă, după posibilitate. În primărie, la fel, accesul este restricționat. Toate ședințele vor trece online, de planificare, dezbateri, discuții, Biroul permanent al primăriei, vom vedea cum facem cu ședința CMC”, punctează Ion Ceban.

Totodată, Ion Ceban a menționat că în Chișinău au fost înregistrate peste 85 mii cazuri și cca 1 300 de decese, iar capacitatea de spitalizare este depășită.

„Sistemul medical din municipiu dintotdeauna a fost un sistem cu potențial eficient și puternic. Avem cele mai mari, ca și capacitate, spitale strategice COVID-19 din republică, cu peste 50% de paturi COVID din capacitatea totală la nivel național. Avem astăzi – 1665 paturi, iar pacienți internați – 1454. Sistemul medical încă rezistă, dar deja foarte greu, la limită, medicii și asistentele medicale. Costurile în sistemul medical sunt enorme: costul unui caz tratat variază de la 24 000 lei, la pacienții cu stare de gravitate medie, la peste 74 000 lei – la pacienții cu stare de sănătate gravă, care sunt internați în secțiile de reanimare și terapie intensivă. Trebuie să recunoaștem că suntem depășiți cu capacitatea de spitalizare – atât cu paturile simple, cât și cu paturile de terapie intensivă. Avem strângentă necesitate de suplinire a spitalelor cu concentratoare de oxigen, infuzomate, monitoare, aparate de ventilare artificială etc.”, mai spune Ceban.

De asemenea, el consideră că implicarea mai eficientă a Asistenței Medicale Primare în monitorizarea și tratamentul pacienților cu COVID la domiciliu este mai importantă ca niciodată.

„Vom coopera cu MSMPS pentru actualizarea Protocolul de tratament pentru medicii de familie, astfel ca pacienții să poate fi mai bine monitorizați și tratați la domiciliu. Cred că este necesară educația pacienților pentru monitorizarea permanentă a saturației de oxigen în sânge – efectuarea pulsoximetriei. Aceste dispozitive medicale sunt accesibile și pot fi procurate câte unul în fiecare familie – ca și termometrele sau aparatele pentru măsurarea tensiunii arteriale. Pentru familiile social-vulnerabile vom propune achiziționarea de pulsoximetre prin program social municipal special”, a mai spus Ceban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților