[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tudor Ulianovschi a semnat Pactul lingvistic între Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei
8 Octombrie

Pactul lingvistic dintre Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a fost semnat, astăzi, la Erevan de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean. Evenimentul a fost organizat în marja Summit-ului Internațional al Francofoniei, transmite CURENTUL.

După semnarea documentului, Ministrul Tudor Ulianovschi a declarat că diversitatea lingvistică este o valoare în Republica Moldova, iar promovarea politicilor ce vizează plurilingvismul contribuie la o educație de calitate și reprezintă un atu considerabil pentru integrarea profesională, accesul la schimb de competențe cu actorii din comunitatea francofonă prin implementarea proiectelor de cooperare în domenii prioritare pentru modernizarea țării noastre.

Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean, a apreciat înalt implicarea Republicii Moldova în promovarea valorilor francofone, salutând semnarea Pactului drept o oportunitate unică de a impulsiona dialogul cu actorii francofoniei și de a fortifica, astfel, poziția țării noastre pe arena internațională.

Pactul lingvistic prevede cooperarea moldo-francofonă în cadrul proiectelor axate pe consolidarea predării și învățării limbii franceze în învățământul primar, secundar și universitar, printr-o abordare ce vizează orientarea profesională, precum și cooperarea culturală prin promovarea industriilor culturale din țara noastră pe arena francofoniei, difuzarea operelor literare și a cinematografiei franceze în Republica Moldova, apariția mass-mediei francofone în spațiul mediatic moldovenesc.

Documentul își propune, de asemenea, drept obiectiv promovarea limbii franceze pe scena internațională prin fortificarea competențelor lingvistice ale funcționarilor publici și diplomaților din Republica Moldova în limba franceză. Vizibilitatea francofoniei va fi, de asemenea, consolidată, prin implementarea proiectelor de dezvoltare a politicilor de turism destinate să atragă în țara noastră vizitatori din țările francofone.

În scopul realizării prevederilor Pactului lingvistic, autoritățile de la Chișinău urmează să elaboreze un plan de acțiuni, care va transpune în proiecte concrete obiectivele documentului care urmează a fi implementate în faza inițială pe parcursul următorilor 4 ani, cu implicarea actorilor naționali și internaționali.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților