[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tudor Deliu: „În situația actuală a RM, implementarea sistemului majoritar uninominal nu este posibilă”
10 Martie

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu va susține votul uninominal din mai multe motive. Declarația a fost făcut astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, informează CURENTUL.

Tudor Deliu a declarat că nu poate acum să critice sau să spună că un sistem este mai bun, iar altul e mai rău.

„Fiecare sistem are avantajele și dezavantajele sale, însă în situația RM, implementarea sistemului majoritar uninominal nu este posibil astăzi. Prima întrebare la care eu nu am răspuns: Ce facem cu partea din stânga Nistrului? Cum vom deschide secțiile de votare și cum vor fi constituite organele electorale? Mai apoi: Ce facem cu cetățenii care se află în diasporă, deoarece nu avem date statistice câți conaționali locuiesc în fiecare țară. Se vehiculează diferite cifre, însă niciodată nu am auzit o cifră concretă. Și dacă circumscripțiile electorale se stabilesc cu un număr aproape egal de alegători, plus minus 10-15 mii, cum vom constitui aceste secții de votare după hotare RM, câte și unde?”, a precizat deputatul.

Totodată, Tudor Deliu a menționat că o altă întrebare, care nu are răspuns, este cu referire la proiect.

„Eu vreau să văd proiectul și apoi să mă expun pe marginea proiectului. Care va fi procedura de rechemare a deputatului? De exemplu, un deputat a câștigat mandatul de deputat independent, nefiind parte dintr-o majoritate parlamentară el practic nu o să poată să asigure implementarea promisiunilor electorale și peste o perioadă de timp, se poate de inițiat procedura de rechemare. Nu e exclus că faptul că, noi 4 ani de zile ne-om juca în alegerea deputaților în anumite circumscripții, până cei care vor veni în Parlament se vor vinde unde trebuie”, a afirmat liberal-democratul.

Tudor Deliu a mai spus că un alt argument, în situația care se află RM, în implementarea sistemului electoral poate să ducă masiv la coruperea atât a alegătorilor, cât și a aleșilor. „Deci, eu nu critic sistemul, eu mă pronunț asupra situației în care este în RM și consecințele care pot fi după implementarea acestui sistem electoral”, a conchis Deliu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților