Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a judecătorului de instrucţie din cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave, transmite CURENTUL.
Pe 9 decembrie 2016, respectivul magistrat, examinând demersul procurorului privind prelungirea arestului preventiv în privinţa unei persoane, învinuite de săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave, a încălcat vădit procedura prestabilită pentru astfel de situaţii, şi-a asumat rolul de instanţă de fond dând o apreciere probelor acuzării şi constatând că în acţiunile învinuitului nu s-ar fi conţinut elementele infracţiunii şi a decis prin încheiere eliberarea imediată a făptaşului din sala de judecată. La pronunţarea acestei decizii, magistratul nu a dorit să ia în calcul nici faptul că, învinuitul era cercetat penal în alte cauze penale pentru acţiuni similare, iar alţi complici de-ai săi la acel moment se aflau în stare de arest preventiv, aplicat tot de către acesta.
Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea judecătorului şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, fiind anunţat în urmărire generală.
Articolul 307 alin. 2 Cod penal prevede o pedeapsă de la 3 la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Cristina Parfeni