[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trei seri de concerte într-un festival: DescOPERĂ ediția aniversară a celui mai important eveniment de muzică clasică în aer liber
8 Iunie

După doi ani în care pandemia a dislocat activitatea celui mai important festival de muzică clasică în aer liber, anul acesta, DescOPERĂ își ia revanșa și promite o experiență irepetabilă pentru aniversarea celei de a V-a ediții a evenimentului.

Timp de trei zile, din 17 până în 19 iunie, în satul Butuceni, Rezervația Cultural Naturală „Orheiul Vechi”, publicul din Moldova și oaspeții de peste hotare vor participa la prestații spectacloase  cu muzică de calitate  și interpreți de mare valoare,  susținute pe scena amfiteatrului natural din relief stâncos, care asigură o sonoritate ideală pentru amplificarea emoțiilor generate de muzică.

Unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, DescOPERĂ, este un reper important în agenda de evenimente a țării „Pomul vieții” și oferă un motiv în plus pentru turiști să descopere turismul cultural, rural și vitivinicol al Moldovei.

Dezvoltarea turismului în jurul culturii sprijină valorificarea patrimoniului natural și istoric al țării, a  tradițiilor, meșteșugurilor, folclorului și a gastronomiei autentice pentru atragerea turiștilor internaționali.

 

Concertul de deschidere prezintă în prim plan soliști binecunoscuți și recunoscuți în întreaga lume, pe sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi,  acompaniați de orchestra  Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, aduce în fața publicului sâmbătă, 18 iunie, în spectacolul Carmen-Crossover, cea mai populară și cântată operă  „Carmen” de  Georges Bizet  într-o nouă   prezentare artistică de către  Concertino Accordion Band, Capela Corală Academică „Doina”,  soliștii invitați din Serbia  Ljubica Vraneš și Dragoljub Bajic.

Duminică, 19 iunie concertul de închidere a Festivalului va începe cu prezentarea invitaților speciali din Georgia – Ansamblul vocal „Batumi”,  faimoșii reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian.

In partea a doua a concertului cu genericul sugestiv Anotimpul pasiunii… pământeanca noastră, violonista – Rusanda Panfili din Austria,  va încânta  publicul cu excepționalele  Anotimpuri de  compozitorul argentinian  Astor  Piazzolla.   După care, din acest “Tango Nuevo” va deriva  un  “Latino simfonic”  de diferite stiluri în interpretarea soliștilor consacrați din Moldova, acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor – Mihail Agafița.

 

Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) si cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

Inapoi la arhiva noutaților