Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a trei persoane, printre care fondatorul, administratorul şi gestionarul din umbră al unei fabrici de ţigări din oraşul Căuşeni, în acţiunile cărora procurorii au reţinut comiterea abuzului de serviciu, soldat cu urmări grave, transmite CURENTUL.
Potrivit probelor, cei trei inculpaţi ar fi confecţionat şi comercializat, în perioada ianuarie – iunie anului curent, în unităţile de comerţ de la Piaţa Centrală din capitală, articole din tutun de diferite mărci la un preţ mai mic decât cel stabilit de lege. Preţul de vânzare era cu până la 5 lei sub limita admisă, la ţigaretele fără filtru şi cu până la 9 lei mai mic, la cele cu filtru. Procurorii au mai stabilit că, ţigările vândute aveau marcaj de producere ce data cu lunile iulie-decembrie 2016, adică până la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii, când se aplicau accize mai mici, fapt ce permitea agentului economic să fie mai competitiv pe piaţă.
În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, factorii de decizie ar fi folosit intenţionat situaţia de serviciu, bunurile organizaţiei în interes material şi ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 21 milioane de lei, prin includerea în documentele contabile, fiscale şi financiare a unor date denaturate privind veniturile şi cheltuielile, tăinuind obiectele impozabile, săvârşind infracţiunile de abuz de serviciu şi evaziune fiscală a întreprinderii.
Cei trei au fost reţinuţi în vara acestui an, procurorii efectuând o serie de percheziţii la domiciliile şi automobilele acestora, secţiile de producere, la tipografiile unde se tipăresc ambalaje pentru articole din tutun, precum şi la unităţile de comerţ. De asemenea, în cadrul urmăririi penale a fost efectuat un spectru larg de măsuri speciale de investigaţii, fapt ce a permis administrarea probelor utile şi pertinente privind vinovăţia persoanelor expediate în instanţa de judecată.
În cursul urmăririi penale, inculpaţii au recuperat benevol şi integral prejudiciul cauzat statului prin infracţiune, în sumă de 21 276 348 lei. Toţi trei inculpaţi au recunoscut vina şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cauza penală urmând a fi examinată în procedură specială, ce presupune micşorarea termenului şi a cuantumului cheltuielilor judiciare în legătură cu examinarea cauzei în instanţa de judecată.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă închisoare de la 2 la 6 ani sau amendă în mărime de până la 117 500 lei,în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare de 14 864 lei.
Cristina Parfeni