Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și una dintre subdiviziunile sale, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), dispun de camere de audiere, conforme cu standardele internaționale. Încăperile au fost renovate și echipate în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.
În sediul central al MAI au fost modernizate două camere de audiere. Încăperile au fost dotate cu sistem de aer condiționat, de alarmă de incendii și monitorizare video. Pentru respectarea cerințelor tehnice în domeniu, toate spațiile au fost izolate fonic și a fost instalată iluminare eficientă energetic. Pentru buna funcționare a camerelor de audiere, a fost amenajat un spațiu adiacent, în care sunt amplasate mijloacele tehnice de comunicare și monitorizare.
În cadrul aceluiași proiect, la Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au fost echipate o cameră de audiere și un depozit de păstrare a corpurilor delicte. O atenție sporită a fost acordată cerințelor de securitate atât pentru martori, cât și pentru angajații SPIA.
Camera de audiere SPIA este utilizată pentru intervievarea persoanelor în cadrul cauzelor penale intentate pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau altor ilegalități. Echipamentul instalat permite înregistrarea integrală a procesului de depunere a mărturiilor sau a audierilor. Ulterior, informația este analizată pentru a fi utilizată în procesul penal, fără posibilitatea de a interveni pe conținut.
Camera de păstrare din sediul SPIA servește pentru depozitarea corpurilor delicte și a altor obiecte care au legătură cu cauzele penale examinate. Anterior, încăperea nu corespundea rigorilor tehnice minime. După modernizare, aceasta este mobilată și dispune de un sistem de ventilare și recuperare de căldură.
„Un sistem de securitate contemporan trebuie să fie transparent și accesibil pentru apărarea părților, atunci când vorbim despre audieri în condiții speciale. Datorită suportului partenerilor strategici ai instituției, am reușit să reconstruim aceste camere de audieri și păstrare a probelor. Mulțumim pentru suport constant în modernizarea sistemului afacerilor interne reprezentanților PNUD și Guvernului SUA”, a menționat Serghei Diaconu, Secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne.
„Statele Unite consideră că abordarea problemei corupției începe cu promovarea de toate țările lumii a unei viziuni comune, precum și al unui angajament ferm de a întreprinde pași concreți și efectivi în vederea prevenirii și combaterii corupției. Pentru a transforma vorbele în acțiuni, noi inițiem parteneriate cu țări ca Moldova, promovând standarde recunoscute la nivel internațional. Camerele de audiere renovate și echipate recent ne vor aduce mai aproape de standardele internaționale și vor consolida eforturile anticorupție în cadrul MAI”, susține Brett Rose, directorul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, Ambasada SUA în Republica Moldova.
„Un proces penal eficient depinde în mare măsură de dotarea tehnică a organelor de investigație. Condițiile în care au loc audierile în cadrul unui proces de investigație determină colectarea eficientă a datelor, asigură secretul procesului și respectarea drepturilor subiecților procedurilor de investigație. Suntem recunoscători Ambasadei SUA pentru suportul financiar și pentru oportunitatea PNUD de a sprijini MAI în eficientizare proceselor de investigație”, a declarat Olesea Perean, specialistă programe, PNUD Moldova.
Suprafața totală a încăperilor modernizate este de 70 metri pătrați, iar costurile de reconstrucție și dotare au constituit circa 500 mii lei.