Reprezentanții societății civile au organizat o masă rotundă pe subiectul inițiativei modificării sistemului electoral, pe care îl califică drept unul „de interes de partid”, transmite CURENTUL.
Anterior, Transparency International Moldova a lansat un studiu privind cele două proiecte de lege comasate – uninominal și mixt.
Potrivit directorului executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, proiectele de lege nu-s „nimic altceva decât o înțelegere între 2 partide și pentru a evita o luptă între ei, s-a ajuns la ceea ce, de fapt, s-a dorit”.
Totodată, analistul politic Igor Boțan a menționat că toată lumea așteaptă avizul Comisiei de la Veneția și deja toți știu care va fi acesta.
Expertul asociat al Transparency International Moldova, Valeriu Pașa, a prezentat detaliile proiectelor de lege – ce se cunoaște și ce nu se cunoaște.
„Anterior, am evaluat cele două proiecte de lege și am ajuns la concluzia că ele sunt identice. Pentru început, nimeni nu a înțeles de ce se vine la modificarea sistemului electoral. Concluzia mea este că un anumit partid se teme că nu va trece pragul electoral la următoarele alegeri parlamentare și încearcă să se mențină la guvernare.
Proiectul comasat, votat în Parlament, nu a trecut nici avizul Comisiei Electorale Centrale (CEC), nici Comisiei juridice a Parlamentului, care au menționat unele disfuncționalități în proiect.
Cei din Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu au spus concret cine sunt autorii acestui proiect. Proiectul socialiștilor este același, doar că e completat.
Potrivit proiectului, 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții uninominale, 50 – pe liste de partid. Nu este clar cum vor fi delimitate circumscripțiile – cum se vor crea circumscripții peste hotare și în țară să fie 51 la număr. Campania electorală durează 30 de zile. Candidatul trebuie să aibă „certificat de integritate”, cel mai probabil eliberat de CNA. Consiliile de circumscripție vor înregistra candidații.
Un candidat va putea să candideze o singură dată, cel din partid poate candida independent pe circumscripții. Alegerea deputatului se face după un singur tur. Nu există prag de validare al alegerilor. Judecarea cauzelor electorale se va face de judecătoriile din circumscripții.
În proiect nu este clar cum se vor face toate aceste lucruri, or aici trebuie un calcul matematic bine pus la punct, pentru a nu admite încălcări sau neclarități. Este clar că proiectele nu sunt finisate și necesită o abordare mai serioasă”, a spus expertul.
Cristina Parfeni