[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trans-Oil: Companiile Grupului niciodată nu au beneficiat de subvenții din bugetul public național al Republicii Moldova
22 Martie

Companiile Grupului Trans-Oil niciodată nu au beneficiat de subvenții din bugetul public național al Republicii Moldova, nici prin mecanismul AIPA. Despre aceasta se menționează într-un comunicat al Grupului.

Potrivit Trans-Oil, „în ceea ce privește restituirea de TVA – aceasta nu este este nici „subvenție”, nici „facilitate fiscală”. Restituirea de TVA este un drept fundamental recunoscut atât în legislația Republicii Moldova, cât și în cea Europeană”.

„TVA este o taxă indirectă, achitată la momentul achiziției bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova (în cazul Grupului Trans-Oil – a producției agricole). Adică, TVA se plătește în avans în bugetul public.

La momentul efectuării exportului, prezentării setului complet de documente de export și efectuării controlului de rigoare de către Serviciul Fiscal de Stat – apare acest drept de restituire a TVA (care deja a fost achitat în avans către stat).

TVA achitat de exportator funcționează, de fapt, ca și un “gaj”, o garanție, un mecanism legal – prin care statul se asigură că exportatorul într-adevăr va exporta bunurile, respectând legislația în vigoare” – a explicat Grupul de companii.

Inapoi la arhiva noutaților