[ X ]
[ X ]
[ X ]
Trans-Oil a depus și va depune eforturi, contribuind prin capacitățile și know-how-ul său la asigurarea securității alimentare regionale și globale
29 Aprilie

Urmare a informațiilor apărute în mass-media, Grupul Trans-Oil vine cu următoarele precizări:

Importanța strategică a exportului de cereale din Ucraina pentru asigurarea securității alimentare globale este recunoscută în lumea întreagă. Grupul Trans-Oil a depus și va depune eforturi, contribuind prin capacitățile și know-how-ul său la asigurarea securității alimentare regionale și globale.

Terminalul portuar Olimpex Coupe Internațional LLC („Olimpex”) este cel mai mare terminal cerealier din portul Odesa, Ucraina, având o capacitate de păstrare de 200 000 de tone și o capacitate de transbordare de 5 milioane de tone.

În data de 04 aprilie 2024, Grupul Trans-Oil a încheiat un contract de chirie și gestiune a terminalului portuar Olimpex, cu creditori ai acestui terminal – Argentem Creek Partners și Innovatus Capital Partners. Terminalul Olimpex este în proces de transmitere în gestiunea Grupului Trans-Oil din data de 24 aprilie 2024.

Argentem Creek Partners este o firmă de investiții specializată în piețele emergente, angajată să ofere valoare pentru investitori și parteneri. Argentem Creek Partners a fost fondat în 2015 de Daniel Chapman și fosta sa echipă de la filiala Cargill, Inc., Black River Asset Management (https://www.argentemcreek.com/).

Innovatus Capital Partners LLC este un consilier de investiții înregistrat și o firmă de gestionare a portofoliului, cu sediul în New York, cu active gestionate de peste 1,8 miliarde USD. Innovatus Capital Partners LLC este concentrat pe crearea de valoare în situații speciale și active emergente. Firma are o echipă dedicată de profesioniști în investiții în finanțarea agriculturii, cu experiență profundă în creditarea piețelor emergente și o rețea puternică de relații între contactele locale și participanții din industrie (www.innovatuscp.com).

Firmele americane de investiții Argentem Creek Partners și Innovatus Capital Partners sunt creditorii garanți ai terminalului Olimpex, cărora li se datorează colectiv peste 150 milioane USD de către proprietarii anteriori ai terminalului. Creditorii americani aveau un pachet cuprinzător de acțiuni de securitate pentru a-și proteja investiția inițială în terminalul de cereale Olimpex și sunt investitori de lungă durată pe piața ucraineană.

În anii recenți terminalul Olimpex a trecut printr-un tumult al proceselor în instanțe naționale și internaționale prin care creditorii terminalului Olimpex și-au pus în aplicare drepturile, în urma faptului că proprietarul anterior al terminalului – GNT Group – în mod sistematic și cu rea voință nu și-a îndeplinit obligațiile financiare față de creditori.

Anterior, terminalul formal era controlat de oameni de afaceri din Odesa (Sergiy Groza și Volodomyr Naumenko), fondatorii GNT Group. Groza și Naumenko au fost depistați ca participanți la disiparea activelor pe scară largă și la zero transparență în activitate, în ciuda faptului că erau participanți majori al coridorului de cereale ucrainean.

În aprilie 2024, Curtea Comercială de Apel Lviv Vest, competentă în proceduri referitoare la terminalul portuar Olimpex, a numit un manager independent de gestionare a activului dat, după ce au apărut dovezi precum că conducerea anterioară (Groza și Naumenko) a disipat active din compania Olimpex Coupe Internațional LLC.

Numirea unui manager independent de către instanța din Lviv a fost cauzată de deficiențele materiale ale GNT Group, de încălcărea legislației Ucrainei în ceea ce privește guvernanța și transparența, disiparea continuă a activelor atât înainte, cât și după începerea procedurilor de executare; de investigațiile privind dispariția a aproape 400 000 de tone de cereale și semințe de floarea soarelui în valoare de aproximativ 130 milioane USD din terminal și eșecul companiei GNT Group de a-și rambursa creditorii.

Pe plan internațional, Înalta Curte a Regatului Unit a menținut împotriva GNT Group un ordin de înghețare a activelor la nivel mondial („WFO”) în februarie 2024, remarcând „riscul foarte real de disipare [a activelor]”. Instanța a mai remarcat că cazul este „unul în care probele sunt la fel de puternice ca oricare pe care le-am văzut vreodată”. Hotărârea poate fi găsită aici (Madison Pacific Trust Limited v Sergiy Mykolayovch Groza & Anor – Find case law – The National Archives) (https://caselaw.nationalarchives.gov.uk/ewhc/comm/2024/26).

Trans-Oil Group a asistat firmele Argentem Creek Partners și Innovatus Capital Partners, precum și pe managerul independent al terminalului Olimpex, numit de instanța din Lviv, în eforturile acestora de a evalua situația operațională și financiară actuală a Olimpex și de a preveni disiparea în continuare a activelor de către foștii proprietari.

Trans-Oil Group este o companie multinațională agro-industrială lider, concentrată pe Europa Centrală și de Est, condusă de directorul executiv Vaja Jhashi. Cetățean american din 1998, Jhashi are aproape 30 de ani de experiență în sectorul cerealelor din R. Moldova și Ucraina.

Inapoi la arhiva noutaților