[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tradiții și superstiții de Revelion. Ce trebuie să faci pentru a avea un an prosper
31 Decembrie

Noaptea de Revelion este plină de tradiții și superstiții. Chiar dacă credem mai mult sau mai puţin în ele, acestea sunt aproape întotdeauna respectate. Află ce trebuie să faci pentru a avea un 2020 excelent.

Tradiţia spune că aşa cum veţi întâmpina Anul Nou tot aşa veţi avea parte în anul următor: dacă veţi ţine de mână persoana iubită, veţi avea parte de dragoste, dacă veţi ţine în mână bani, veţi avea parte de ei, iar dacă nu vă dezlipiţi de pahar, veţi fi vesel tot anul.

O altă tradiție spune că pentru a alunga spiritele rele şi a primi cum se cuvine noul an în casa ta, nu trebuie să aştepţi Revelionul în linişte, ci în zgomot şi voie bună și cu ușile larg deschise pentru ca vechiul an să iasă și cel nou să intre.

Şi în privinţa hainelor există superstiţii. Este bine să avei haine noi, ca anul care se înnoieşte, şi obligatoriu, ceva roşu, ca să atrageţi energiile pozitive. În buzunar să nu vă lipsească nişte bani, ca să aveți parte de ei tot anul.

Pentru Noaptea dintre ani, nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei. În schimb, dacă mâncaţi peşte în seara de Revelion, o să treceţi mai lin peste necazuri în anul care urmează, iar solzii de peşte aduc noroc, așa că ascundeți câțiva în buzunare.

Puneţi pe masă şi struguri sau stafide, sunt asociaţi ideii de prosperitate şi vă protejează totodată de boli.

Nu uitați să vă puneți o dorință la miezul nopții și să întâmpinați Noul An cu speranță și bucurie.

Există câteva superstiţii care trebuie respectate şi în prima zi a anului pentru a ne bucura de sănătate şi prosperitate: nu duceţi gunoiul, nu spălaţi şi nu măturaţi. Aceste treburi gospodăreşti trebuie evitate pe 1 Ianuarie din două motive: este zi de sărbătoare şi vă alungaţi norocul din casă pentru tot anul.

O alta superstiţie spune că prima persoană care ar trebui să calce pragul în prima zi din an trebuie sa fie bărbat şi neapărat brunet, dacă vreți noroc şi belşug tot anul.

Pentru spor la job în anul care vine, pe 1 Ianuarie, pe nemâncate, fiecare trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori. Ca să fie feriţi de spiritele rele, în multe zone din ţară, românii obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi.

Tot în prima zi din an, evitaţi să daţi bani cu împrumut  ori cadouri – riscaţi să nu aveţi un an îmbelşugat.

Nu folosiți foarfeca şi nu tăiați nimic în această zi, deoarece se spune că vă tăiați norocul.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților