Sectorul de producere și procesare a laptelui în Republica Moldova înregistrează în acest an o scădere majoră a producției. Conform datelor eliberate de Biroul Național de Statistică pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, producţia de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 13,1% în rezultatul micşorării cantității acestuia atât în întreprinderile agricole cu 3,2%, cât și în gospodăriile populației cu 13,8%.
Contactați de reporterul CURENTUL, reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate au comunicat că, începând cu 2017 au fost sesizate problemele majore care au dus la distrugerea secorului și respectiv la reducerea semnificativă a cantității de lapte ca materie primă produs.
Carolina Linte, Președintele Asociației, a menționat că seceta și alte calamități naturale au produs pagube enorme în sectorul agricol:
„Anul acesta seceta și înghețurile au afectat drastic potențialul cantitativ și calitativ a semănăturilor de toamnă orz, grâu, ovăz, secară, lucernă, pășunile precum și culturile alternative inclusiv masa verde pentru bovine, caprine și ovine”.
„Nu putem să trecem peste impactul asupra producătorilor casnici, care din producerea totală pe țară, o constituie 95%. Imposibilitatea de comercializare a producției la piețele locale, pășunile uscate și lipsite de rezerve de furaje a nevoit producătorii să abatorizeze bovinele productive la un preț dezavantajos de cel mult 18 lei/kg”, a adăugat specialista.
O altă problemă majoră atestată este scumpirea în acest an a furajelor în comparație cu perioada analogică a anului trecut: lucerna în mediu cu 50 %, șrotul de soia în mediu cu 40 %, porumbul în mediu cu 30 %, orzul în mediu cu 30 %, iar grâul în mediu cu 40 %. Astfel, lucerna costă 1,15 lei/kg, șrotul de soia 11 lei/kg, iar prețul pentru porumb, orz, grâu, ovăz în jur este de 3,5 lei/kg.
În vederea soluționării acestor probleme, Asociația Producătorilor de Lapte și Produse Lactate a înaintat Guvernului o listă de obiective, precum compensarea pagubelor produse în anii 2019 – 2020 pe terenurile agricole prelucrate de către producătorii din acest sector, evaluate și vizate de către comisiile locale.
De asemenea, reprezentanții propun acordarea suportului financiar pentru hectarele lucrate în anul curent pe o perioadă de 6 luni de zile. Totodată se sololicită și acordarea creditelor fără dobândă pentru acest sector, care ar oferi posibilități de procurare a furajelor și sistarea temporară a exportului de cereale, până la dispariția consecințelor calamităților naturale.
Doina Buruiană, stagiar