[ X ]
Top 5: Orhei, lider în clasamentul celor mai confortabile orașe din R. Moldova
20 Februarie

Municipiul Orhei este desemnat drept cel mai confortabil oraș din Republica Moldova, potrivit unui clasament realizat de portalul de specialitate www.locals.md. Avantajele Orheiului sunt infrastructura modernizată, deseori mai dezvoltată decât în Chișinău, curățenia, dar și perspectivele economice și posibilitatea de a avea un loc de muncă bine plătit, transmite CURENTUL cu referire la orhei.md.

Autorii clasamentului (care nu include capitala, Chișinău), au vizitat personal orașele din Republica Moldova pentru a identifica punctele forte și dezavantajele. Astfel, Orheiul este desemnat drept cel mai confortabil oraș din Republica Moldova și, deși topul nu a inclus Chișinăul, autorii menționează că în anumite privințe, Orheiul întrece și capitala.

„După nivelul de dezvoltare a infrastructurii și amenjare, Orheiul a întrecut capitala în mai multe privințe. Orheiul de astăzi este orașul scuarurilor, bulevardelor și al aleilor confortabile, al parcurilor amenajate. În Orhei este amplasat singurul parc cultural-familial, OrheiLand”, menționează autorii topului.

De asemenea, ei accentuează existența în Orhei a unor instituții importante de învățământ precum Colegiul pedagogic „V. Lupu”, Colegiul de medicină și școala profesională. În același timp, este amintit faptul că aici sunt amplasate și cunoscute întreprinderi industriale precum fabrica de conserve „Orhei-Vit”, uzina de producere a cablajului, o întreprindere de prelucrare a metalului, întreprinderea vinicolă Chateau Vartely și alte întreprinderi mici și mijlocii.

Cel mai mult însă, primăria se poate mândri cu drumurile reparate, noul sistem de iluminare stradală, stadioanele și terenurile de joacă, curți modernizate și transport public gratuit conectat la wi-fi.

„La Orhei lucrează un număr mare de măturători, cu un salariu mediu de 4.000 de lei, iar străzile sunt spălate cu șampon cu ajutorul tehnicii moderne”, este remarcat în articol. Mai mult, aici se atrage atenția și la probleme delăsate în alte localități, precum câinii vagabonzi. La Orhei a fost deschis un azil unde sunt întreținute 650 de animale fără stăpân.

Și din punct de vedere social, Orheiul este un oraș care oferă multe facilități. „Locuitorii Orheiului beneficiază de un tarif redus la apă. Primăria orașului compensează cheltuielile pentru întreținerea copiilor la grădinițe. În oraș sunt deschise magazine sociale și farmacie socială, unde pensionarii pot procura produse alimentare și medicamente la prețuri cu 20-30% mai mici decât cele de piață. Există și alte programe sociale în sprijinul pensionarilor”, se menționează în articol.

Și tinere familii beneficiază de un șir întreg de facilități – capitalul matern (îndemnizații între 7.000 și 10.000 de lei la nașterea copilului), locuințele sociale pentru tinerii specialiști și bugetari. Beneficiarii acestora achită doar câte 500 de lei pe lună, timp de 35 de ani, fără dobânzi bancare.

„Orheiul este considerat de experți și lider cultural, aici fiind organizate concerte, festivaluri și târguri. Singurele minusuri evidențiate de experți este lipsa galeriilor moderne și a expozițiilor de artă. Dar, autorii menționează existența unor informații că administrația orașului intenționează să construiască o universitate la Orhei și un campus studențesc modern, urmând să țină cursuri profesori de la universități europene și SUA. „În rezultat se va înviora și cultura modernă”, concluzionează autorii clasamentului.

Următoarele orașe în top sunt municipii mai mari, dar care cedează în mai multe privințe Orheiului. Astfel, pe locul 2 este municipiul Bălți, cunoscut și drept „capitala de Nord” a țării, urmat de Tiraspol, Cahul și Comrat.

Amintim că municipiul Orhei a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă, transformându-se dintr-un centru raional anost și semi-distrus într-un oraș luminos și amenajat, odată cu preluarea conducerii localității de către Ilan Șor și echipa sa, în urma alegerilor locale din 2015.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților