[ X ]
[ X ]
[ X ]
Top 15 tineri în politică
29 Decembrie

În ultima perioadă, în politica autohtonă mai mulți tineri s-au făcut remarcați prin activismul lor sau prin prisma funcțiilor pe care le dețin. În context, TRIBUNA a realizat un clasament al celor mai activi și vizibili tineri politicieni. Menționăm că, ordinea în top este aleatorie, iar includerea reprezentanților mai multor partide a fost un criteriu de bază.

1). Dan Perciun

Dan Perciun s-a născut la data de 7 iulie 1991, în Chișinău. Este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Anterior a fost președinte al PAS Youth. Este deputat ales pe o circumscripție uninominală în fracțiunea PAS, Blocul ACUM.

2). Liviu Vovc

Liviu Vovc s-a născut la data de 17 septembrie 1989 în orașul Ialoveni. Este vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, dar și fondatorul Asociației Obștești „DECID”. În prezent este deputat ales pe o circumscripție uninominală în fracțiunea Blocul ACUM Platforma DA.

3). Anastasia Cojocari

Anastasia Cojocari s-a născut la data de 22 octombrie 1992 în Anenii Noi. Din 2011 este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), iar din 2018 este președinta Organizației de Tineret a PLDM.

4). Vladimir Mizdrenco

Vladimir Mizdrenco s-a născut la data de 3 ianuarie 1988, în orașul Râșcani. A fost Consilier sătesc, dar și raional. Este președintele Organizației teritoriale a PSRM Râșcani, membru al Consiliului Republican, dar și Preşedintele Organizaţiei de tineret „Garda Tânără”. În prezent este deputat ales pe o circumscripție uninominală în fracțiunea socialiștilor.

5). Radu Marian

Radu Marian s-a născut la data de 27 decembrie 1990, în Chișinău. Este membru al Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Este deputat în fracțiunea PAS, Blocul ACUM.

6). Andrei Cociorva

Andrei Cociorva s-a născut la data de 7 octombrie 1990 în Orhei. Din 11 noiembrie curent este primar al comunei Brăviceni, raionul Orhei. A candidat la fotoliul de Primar din partea Partidului Democrat din Moldova.

7). Vlad Bilețchi

Vlad Bilețchi s-a născut la data de 7 septembrie 1994, în Chișinău. În prezent, este consilier local în satul Aluatu din Taraclia. Din 2014, Vlad Bilețchi este președintele Asociației Obștești „UNIREA – ODIP”.

8). Alexandru Suhodolski

Alexandr Suhodolschi s-a născut la data de 7 ianuarie 1989 în orașul Comrat. A fost viceprimar al municipiului Comrat, ulterior – vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia. A fost unul dintre organizatorii referendumului care a avut loc în Găgăuzia în 2014. Este președintele organizației teritoriale a PSRM din Comrat și membru al Consiliului Republican. În prezent – deputat ales pe o circumscripție uninominală în fracțiunea socialiștilor.

9). Victor Chironda

Victor Chironda s-a născut în data de 23 august 1989, în mun. Chișinău. Este activist civic. La 3 iulie 2019 a devenit consilier municipal din partea Blocului „Platforma Popular Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La alegerile locale generale din 20 octombrie curent, Victor Chironda a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Social-Politice „Forța Nouă”. A obținut mandatul de consilier municipal, dar a renunțat la el pentru funcția de viceprimar.

10). Tudor Camerzan

Tudor Camerzan s-a născut la data de 19 martie 1994 în orașul Leova. Este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Este cel mai tânăr primar din Republica Moldova, după alegerile locale din 2019, conducând satul Filipeni, Leova.

11). Dinu Plângău

Dinu Plîngău s-a născut la data de 13 aprilie 1994, în orașul Edineț. Astfel, a fost timp de un an, președinte și co-fondator al A.O. ,,Mișcarea Civică Tinerii Moldovei”. Din 2018, este membru și co-fondator al Asociației pentru Dezvoltarea Democrației ,,DECID”. Este Președintele Organizației de Tineret a Platformei DA. Este cel mai tânăr deputat din actuala legislatură, făcând parte din fracțiunea Blocul ACUM Platforma DA.

12). Ilie Crețu

Ilie Crețu s-a născut la data de 16 februarie 1991 în Chișinău. Este implicat în politică de mai bine de 10 ani. A candidat la alegerile parlamentare din februarie 2019, din partea liberalilor, pentru fotoliul de deputat pe circumscripția Chișinău nr.31, însă nu a reușit să acceadă în Parlament. A părăsit PL, împreună cu ex-deputatul Valeriu Munteanu, astfel în prezent este secretar general al Partidului Uniunea Salvați Basarabia – USB.

13). Sergiu Burlacu

Sergiu Burlacu s-a născut la data de 11 mai 1990 în Bălți. Este președintele Organizației Partidului Unității Naționale (PUN) din mun. Bălți. A candidat pentru fotoliul de Primar al capitalei de nord, însă nu a reușit să obțină mandatul. În prezent este consilier municipal în Bălți.

14). Diana Caraman

Diana Caraman s-a născut în anul 1990 în or. Durleşti, mun. Chişinău. Este prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Din 2014 s-a implicat activ atât în alegerile parlamentare, cât și în cele locale, a candidat pentru fotoliul de consilier, însă nu a reușit să obțină vreun mandat.

15). Marina Tauber

Marina Tauber s-a născut la data de 1 mai 1986 în Chișinău. Este vicepreședintele Partidului Politic „Șor”. A fost Primar al comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, iar în prezent este deputat ales într-o circumscripție uninominală.

tribuna.md

Inapoi la arhiva noutaților