[ X ]
[ X ]
[ X ]
Top 10 femei în politica autohtonă
28 Decembrie

În ultima perioadă se observă clar tendința femeilor de a fi tot mai puternice și mai curajoase, indiferent de domeniul de activitate. În context, TRIBUNA a realizat un clasament convențional – 10 femei care dețin funcții și, totodată, sunt active în politică.

1). Zinaida Greceanîi

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, pe bună dreptate, poate fi plasată pe primul loc în clasamentul nostru convențional, având în vedere că, deține una dintre cele mai importante trei funcții în stat, dar și este Președinta PSRM, formațiune cu cel mai mare număr de deputați și care dă tonul în politica autohtonă.

2). Maia Sandu

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, până nu demult deținea una dintre cele mai importante funcții în stat – cea de Premier. Totodată, Maia Sandu este Președinta PAS, formațiune care a crescut foarte rapid în ultimii 2 ani, înregistrând rezultate frumoase la alegerile parlamentare și locale. Maia Sandu se bucură de încredere sporită în rândul cetățenilor, conform mai multor sondaje.

3). Irina Vlah

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a obținut cel de-al doilea mandat în vara 2019. Totodată, ea este și prima femeie care a ajuns în funcția de Bașcan al autonomiei găgăuze și este, din oficiu, membru al Guvernului.

4). Monica Babuc

Ex-ministră, actualmente Vicepreședintă a Parlamentului, Monica Babuc este doamna cu cel mai înalt statut în Partidul Democrat din Moldova. Ea este și singura democrată care deține oficial o funcție în stat, după ce formațiunea sa a plecat de la guvernare.

5). Viorica Dumbrăveanu

Noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, este unica doamnă membru al Executivului și ei i-au revenit mai multe domenii sensibile. Deși, oficial nu face parte dintr-un partid politic, Viorica Dumbrăveanu, prin funcția pe care o deține, are tangență și cu politicul.

6). Marina Tauber

Cu cât mai mulți o critică – cu atât mai activă devine deputata Partidului Șor, Marina Tauber. Ex-primar al localității Jora de Mijloc, Tauber a reușit să ajungă în Parlament, fiind aleasă în circumscripție, iar scandalurile legate de numele său nu o opresc, ci mai degrabă o încurajează să fie tot mai activă.

7). Inga Grigoriu

Deputata Blocului ACUM Platforma DA, Inga Grigoriu, aleasă în circumscripție, de când s-a implicat în politică, nu scade în turații la capitolul activism, fiind mereu în teritoriu la discuții cu cetățenii. Cu siguranță, ea este cea mai cunoscută femeie din PPDA.

8). Ruxanda Glavan

Democrată Ruxanda Glavan și-a început activitatea de la fotoliul de vice-ministru, ulterior ajungând să conducă și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, după care a fost ministru al Sănătății. Deși o perioadă a dispărut de pe arena politică, recent ea a revenit în Parlament și este destul de activă. La fel, ea e mult mai pregătită pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

9). Nina Cereteu

Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, s-a lansat în politică în 2014, iar un an mai târziu, a reușit să obținut încrederea cetățenilor, obținând fotoliul pentru 4 ani în fruntea orașului. La recentele alegeri, ea a reușit să-și mențină mandatul. Totodată, ea este vicepreședinte al Partidului Nostru, dar și vicepreședintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

10). Veronica Herța

Veronica Herța este cea mai cunoscută și activă doamnă din Partidul Liberal, după ce Alina Zotea s-a retras din politică. În prezent ea e consilier municipal, dar de-a lungul anilor a deținut mai multe funcții în Primărie, inclusiv cea de șef la Apă-Canal. Herța a fost și deputat pentru o perioadă relativ scurtă.

tribuna.md

Inapoi la arhiva noutaților