[ X ]
[ X ]
[ X ]
TOP-10 evenimente care au marcat dezvoltarea Tirex-Petrol SA
13 Octombrie

www.curentul.md continuă seria de clasamente convenţionale dedicate celor mai cunoscute companii din Moldova. De data aceasta, vă propunem un clasament convenţional care cuprinde 10 evenimente ce au marcat dezvoltarea uneia dintre cele mai cunoscute companii din Moldova, Tirex-Petrol SA.

1) 23 februarie, 1944 – fondarea companiei

Compania, care actualmente se numeşte Tirex-Petrol, a fost fondată la data de 23 februarie 1944 pe lângă Consiliul comisarilor poporului al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM). Astfel, istoria companiei numără peste şapte decenii, fiind una dintre cele mai longevive din Republica Moldova.

2) 18 septembrie 1981 – apariţia Goscomnefteproduct

În baza Hotărârii Consiliului de Miniștri din RSSM nr. 351 din 18.09.1981, actuala companie Tirex-Petrol SA, care era cunoscută atunci sub denumirea de Molduprneftesnabsbît, a fost reorganizată în Goscomnefteproduct (Госкомнефтепродукт) din RSSM.

3) 21 octombrie 1988 – crearea Moldnefteproduct

În baza Hotărârii Sovietului de Miniștri al RSSM nr. 325 din 21.10.1988, Goscomnefteproduct din RSSM a fost reorganizată în Direcția de Aprovizionare și Distribuire a produselor petroliere Moldnefteproduct (Молднефтепродукт) din RSSM.

4) 20 septembrie 1990 – crearea Asociației de Stat de Producție pentru Combustibil din RSSM

Direcția de Aprovizionare și Distribuire a produselor petroliere Moldnefteproduct din RSSM a fost reorganizată în baza Hotărârii Guvernului RSSM cu nr. 330 din 20.09.1990 în Asociația de Stat de Producție pentru Combustibil din RSSM.

5) 24 octombrie 1995 – reorganizarea Asociaţiei de Stat de Producție pentru Combustibil

Asociația de Stat de Producție pentru Combustibil a fost reorganizată în Societatea pe Acțiuni Tirex Petrol la 24 octombrie 1995 în baza Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova cu nr.610 -XIII din 25.10.1995. Declarația cu privire la constituirea societății pe acțiuni din data de 27.10.1995 a servit drept bază pentru fondarea și înregistrarea de stat a societății.

6) 5 ianuarie 1996 – înregistrarea Tirex-Petrol SA

La data de 05.01.1996 a fost înregistrată compania SA Tirex Petrol, unul dintre jucătorii de bază pe piaţa produselor petroliere la acel moment. În scurt timp, sub noua denumire, compania devine un nume de referinţă pentru economia moldovenească aflată la etapa incipientă de tranziţie.

7) 11 octombrie 2000 – preluarea pachetului majoritar de către Mabanaft-Moldova GMBh

La 11.10.2000 a avut loc tranzacția de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni din capitalul SA Tirex Petrol ce aparțineau statului, dintre Departamentul Privatizării din Republica Moldova și compania germană Mabanaft-Moldova GMBh. Astfel, la conducerea companiei vine un investitor străin cu renume mondial, care reuşeşte să dea un nou impuls de dezvoltare acesteia.

8) 3 octombrie 2019 – preluarea pachetului majoritar de către Estcon Construct SRL

La data de 03.10.2019, pachetul majoritar de acțiuni deținut de Mabanaft Moldova GmbH a fost achiziționat de către Estcon Construct SRL, o companie autohtonă condusă de omul de afaceri, Alec Ignat. Astfel, EstconConstruct SRL a încheiat cu succes tranzacţia de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al companiei Tirex Petrol S.A. în mărime de 17 826 651 de acțiuni ordinare înregistrate cu drept de vot, reprezentând 95,95% din capitalul social al acestei companii. Tranzacţia a reprezentat punctul culminant al unui proces care a durat mai mult de 9 luni (perioada negocierilor și perfectării actelor aferente).Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 10 200 000 euro, dar este important de menţionat că 8 000 000 euro din această sumă reprezintă împrumutul investiţional acordat de MAIB.

9) Ianuarie 2020 – startul modernizării SA Tirex-Petrol

Noul Director general al SA Tirex-Petrol, Alec Ignat anunţă startul lucrărilor de modernizare a companiei, proces care continuă şi în prezent. Deja la această etapă, graţie lucrărilor efectuare, SA Tirex-Petrol s-a „schimbat la faţă”, având una dintre cele mai dezvoltate şi comode infrastructuri.

10) Februarie 2020 – nouă strategie a Tirex-Petrol SA

Practic concomitent cu lucrările de modernizare, Directorul general al SA Tirex-Petrol, Alec Ignat anunţă și noua strategie a Tirex Petrol S.A. orientată spre creşterea calităţii și competitivităţii pe piața petrolieră din Republica Moldova, progresul tehnologic și calitatea produselor petroliere. De asemenea, strategia pune un accent deosebit pe cultura consumului şi pe calitatea serviciilor oferite clienţilor.

Obiectivele principale de dezvoltare ale Tirex Petrol S.A., anunţate de Alec Ignat, ţin de: relansarea mărcii comerciale și a imaginii percepute a brandului, investirea în actualizarea tehnologică, restabilirea loialității clienților și lărgirea bazei de clienți, menținerea consistentă şi creşterea calității produselor petroliere și a valorii adăugate pentru client, astfel încât compania să-și ocupe locul bine meritat printre liderii de pe piața autohtonă.

Inapoi la arhiva noutaților