[ X ]
TOP-10 cazuri de rezonanță documentate de CNA în 2020
6 Ianuarie

În anul 2020, Centrul Național Anticorupție (CNA) a inițiat și documentat mai multe cazuri de rezonanță. Astfel, CURENTUL a elaborat un clasament al celor mai de răsunet 10 dosare.

1. Dosarul „acordării contra mită a gradelor de dizabilitate”

Zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilor din cadrul Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro şi zeci de mii de lei.

2. Schema de corupție la Calea Ferată cu abateri în transportul de pasageri și bagaje

Factori de decizie ai ÎS „Calea Ferată din Moldova” ar fi pus în funcţiune o schemă prin care colectau bani de la însoţitorii de vagoane pentru a camufla neregulile legate de transportarea ilicită de pasageri sau bagaje, dar şi pentru a facilita promovările în funcţie ale unor angajaţi. Astfel, au fost identificate cazuri în care şefii de tren colectau de la însoţitorii de vagoane sume ce variau între 300 şi 1500 de dolari per rută de tren pentru a nu include în actele de verificare abaterile constatate.

3. Operațiunea desfășurată cu Serviciul Vamal, în cadrul căreia au fost reținuți 5 brokeri vamali

Cinci brokeri vamali au fost reţinuţi de ofiţerii CNA, procurorii anticorupţie şi angajaţii Direcţiei integritate şi supraveghere a Serviciului Vamal, într-un dosar de corupere activă. Aceştia sunt bănuiţi că, pe parcursul mai multor luni, au săvârşit acţiuni de corupere a vameşilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declaraţiilor vamale.

4. Dosarul „Cimitirul Sfântul Lazăr”

Şase persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir. Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei (623 000 de lei) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

5. Dosarul „ANTA”

Opt persoane, printre care foşti şi actuali angajaţi ai Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA), dar şi agenţi economici, au ajuns în vizorul CNA, fiind suspectate de abuz de serviciu şi fals în acte publice. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme infracţionale, prin care obţineau profituri ilegale din vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor. Aceștia ar fi organizat o schemă de corupere sistemică, manifestată prin vânzarea autorizațiilor unitare de transport a mărfurilor în Federația Rusă (bilateral/tranzit) către unele companii care nu deţineau acest drept. Deşi aceste autorizaţii sunt cu titlu gratuit, bănuiţii le comercializau contra 200-500 euro pentru o unitate.

6. Dosarul „meciurilor trucate”

Începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influenţat jucătorii cluburilor sportive să acţioneze de o manieră viciată pentru a obţine scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor beneficii, favoruri sau recompense financiare, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, la ce scor exact să piardă sau să câştige, aceste rezultate fiind deja cunoscute la casele de pariuri. În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, condiționate de mersul meciului, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale.

7. Polițiștii de patrulare care stopau şoferi aflaţi în stare de ebrietate şi estorcau bani pentru a nu-i documenta

Trei agenţi de circulaţie din cadrul Inspectoratului Naţional de Securitate Publică şi un inspector de poliţie din alt inspectorat au fost denunţaţi la CNA de mai mulţi şoferi care ar fi fost opriţi în trafic pentru conducerea transportului în stare de ebrietate. Este vorba despre cel puţin 4 episoade în care agenţii de circulaţie ar fi pretins între 400 de euro şi 10 000 de lei de la conducătorii auto pentru a-i scăpa de pedeapsă sau, în alte cazuri, pentru a interveni pe lângă alţi poliţişti care aveau cazuri asemănătoare în gestiune.

8. Mită pentru un angajat ANSA

Un om de afaceri a fost denunţat la CNA de un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, după ce ar fi încercat să-l mituiască cu 50 000 de lei. Potrivit denunţătorului, banii i-au fost propuşi pentru a trece cu vederea mai multe nereguli legate de executarea unui proiect privind vaccinarea vulpilor contra rabiei, executat de compania omului de afaceri.

9. Mită la Cadastru

O angajată a Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice din Chișinău a fost denunţată la linia naţională anticorupţie a CNA, după ce ar fi cerut 18 000 de lei mită de la o locuitoare a capitalei. Potrivit denunţului, angajata ASP i-ar fi cerut declarantei 18 000 de lei mită pentru a face unele modificări în actele cadastrale ale bunului imobil ce îi aparţinea denunţătoarei. Deşi prestarea acestui serviciu intra în obligaţiunile funcţionale ale bănuitei, aceasta ar fi pretins mită pentru a nu tergiversa executarea modificărilor.

10. Bunuri de circa 58 mln. lei sechestrate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale din cadrul CNA a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de aproximativ 58 000 000 de lei. Este vorba despre bunuri de provenienţă dubioasă care au fost indisponibilizate în cadrul mai multor cauze penale. ARBI a aplicat sechestre pe 2 capitaluri sociale, pe 8 construcţii locative, pe 2 construcţii nelocative, o încăpere locativă şi 2 nelocative şi un autoturism.

Notă: „Anchetele în toate aceste dosare sunt pe final, urmând ca dosarele să fie propuse procurorilor pentru remiterea în instanța de judecată” – a declarat pentru CURENTUL, Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților