Un adevărat „gourmand”, dar și un critic al culturii gastronomice este Toma Blănaru, autorul proiectului „Tomm Reviews”. Protagonistul s-a făcut cunoscut prin intermediul blogului său, specializat în exclusivitate pe recenziile localurilor de alimentație publică din țară și de peste hotare ei. În acest interviu, Toma ne-a vorbit despre cum a apărut ideea proiectului, despre experiența acumulată, dar și alte detalii din domeniul alimentației publice.
CURENTUL: Cum a apărut ideea proiectului „Tomm Reviews”?
Toma Blănaru: Îmi plăcea foarte mult să vizitez în fiecare săptămână restaurante noi și să descoper gusturi și dish-uri care au fost necunoscute pentru mine până atunci. Eram mereu curios să văd cum lucrează staff-ul (chelnerii, barmanul). Îmi plac restaurantele de tip open-kitchen în care poți vedea cum se gătesc toate bucatele și poți urmări cu ochii tăi cum lucrează bucătarul șef și cum gestionează bucătarii din subordinea lui.
Inițial review-urile mele apăreau pe pagina de Facebook, apoi m-am gândit să creez o platformă de review-uri care va oferi oamenilor informații utile despre localurile din Chișinău și alte orașe ale Moldovei. Proiectul a împlinit recent doi ani, tot în această zi am lansat și site-ul meu. Sunt foarte fericit și motivat să-mi contini activitatea.
C: Pe ce criterii se bazează recenzia pe care o faci localurilor de alimentație publică?
T.B.: Recenziile pe care le scriu se bazează pe mai multe criterii. În primul rând pun accent calitatea bucatelor servite. Plating-ul la fel este important.
Un alt criteriu important este deservirea. Apreciez chelnerii care își îndeplinesc în mod profesionist munca, pot menține un dialog pe orice temă cu clientul, cunosc bine meniul și sunt politicoși.
Alt aspect important este curățenia din local. Atrag atenția inclusiv și la design-ul localurilor pe care aleg să le vizitez. Toate aceste componente împreună formează recenzia mea finală.
C: Câte localuri ai vizitat până acum și care dintre ele te-au impresionat cel mai mult?
T.B.: În cei doi ani de activitate a proiectului „Tomm Reviews” am reușit să vizitez diverse localuri. Am fost într-o mulțime de restaurante și cafenele din Chișinău, precum și din Bălți, Tiraspol și Orheiul Vechi. Îmi place să călătoresc și să descoper localuri noi și peste hotarele țării, am rămas impresionat de locurile în care am fost în Odessa, Lvov și Roma. Sper că pandemia se va încheia cât mai curând și voi putea din nou să călătoresc pentru a acumula alte experiențe.
C: Cât de des ești recunoscut în localurile pe care le vizitezi?
T.B.: Se întâmplă să fiu recunoscut de patronii, administratorii și staff-ul localurilor din Chișinău. Nu agreez acest lucru, pentru că se simte o altă atitudine față de mine, iar eu iubesc să urmăresc activitatea restaurantului în regim normal. Mi-am propus să informez oamenii corect și obiectiv, arătându-le cum stau lucrurile în localurile pe care le vizitez.
C: Proiectul „Tomm Reviews” este doar o pasiune sau și o sursă de venit?
T.B.: Proiectul este doar o pasiune și un hobby pentru mine. Îl consider un copil în care trebuie mereu să investești și să-l dezvolți. Doresc și în continuare să mă ocup de ceea ce îmi place cel mai mult.
Sper că pe viitor poate voi ieși la un nivel internațional.
Sursă de venit? Încă nu am devenit milionar, dar mi-aș dori :))))
C: Ai avut parte vreodată de atitudine negativă din partea administrației unor localuri, din cauza recenziilor pe care le faci?
T.B.: Am avut parte de diverse feedback-uri din partea administrației localurilor în urma recenziilor negative. Unii au reacționat adecvat, spunând că vor remedia situația și vor lucra la aspectele pe care le-am descris.
Alții mă numeau o persoană incompetentă și se comportau nerespectuos în mediul online, postând comentarii ce nu le fac față. Fiecare persoană are dreptul la părerea sa, de aceea eu accept orice feedback.
C: Cu ce te ocupi înafara proiectului?
T.B.: Acum mă focusez pe proiectul meu, încerc să-l aduc la un nou nivel. Din acest motiv am creat și site-ul tommreviews.com, pentru ca oamenilor să le fie mai ușor să găsească review-ul localului preferat.
În curând voi lansa un nou proiect. Deocamdată nu vreau să povestesc despre el, dar sper să fie pe placul publicului. Fiți pe fază!
C: Cunoaștem că iubești să călătorești și să vizitezi diverse locuri din întreaga lume. Există vreun local sau vreun model de bucate tradiționale străine, care ți-au plăcut și ai dori să le găsești și în Republica Moldova?
T.B.: Sunt fanul bucătăriei italiene, georgiene, ucrainene și a celei uzbece. Mi-aș dori să avem un restaurant în Chișinău specializat pe bucătăria ucraineană. A existat un asemenea proiect acum câțiva ani, însă acesta s-a închis, din păcate. Ador borșul roșu cu „pampușki”, „vareniki” și alte bunăciuni gastronomice ucrainești.
C: Te-ai gândit care va fi următorul local pe care îl vei vizita? Cum, de obicei, alegi unde să mergi?
T.B.: Știu deja care va fi următorul local pe care îl voi vizita, însă mi-aș dori să fie o surpriză pentru cititorii mei. Îmi place să vizitez locurile noi din oraș, dar nu neglijez și cele cu tradiții.
Mai sunt încă multe restaurante din Chișinău la care nu am reușit să ajung.
C: Având o experiență mare în domeniul gastronomic, ce crezi că le lipsește localurilor de alimentație publică din țara noastră?
T.B.: Nu mă consider un expert în domeniul gastronomic, sunt un simplu oaspete al restaurantului. Aș fi curios să descopăr localuri noi care s-ar specializa pe bucătăria moldoveanească reinterpretată. Cred că și publicul nostru ar fi curios să descopere gusturi noi.
C: Ce s-a schimbat în alimentația publică în timpul pandemiei?
T.B.: Cred că s-au schimbat multe lucruri. Cu părere de rău, unele localuri s-au închis în urma pandemiei. Cei care au supraviețuit au devenit mult mai atenți, deoarece nimeni nu s-a confruntat cu o asemenea situație până acum.
Localurile întreprind toate măsurile de siguranță, staff-ul poartă măști, mesele mereu se dezinfectează. Sper că sectorul HoReCa va trece cu bine peste această situație delicată.
C: Cât cheltuie în mediu un moldovean pentru a lua cina în oraș?
T.B.: Nu dispun de asemenea informații generale. Ce ține de mine, eu cheltui în mediu 200-300 de lei dacă aleg să iau cina în oraș, pentru că îmi place să comand mai multe poziții pentru a-mi putea crea o impresie obiectivă despre bucătăria localului ales.
C: Prețurile sunt accesibile pentru Republica Moldova?
T.B.: Din păcate, o cină într-un restaurant este un lux pentru mulți moldoveni. Prețurile în multe localuri sunt exagerate și nu sunt accesibile pentru o bună parte din populație.
C: Te-ai gândit vreodată să-ți deschizi propriul restaurant?
T.B.: La momentul actual nu analizez această posibilitate, însă pe viitor nu exclud deschiderea propriului local. Concurența pe piață este foarte mare, așa că trebuie să oferi oamenilor un concept nou. Vom vedea cum vor evolua lucrurile.
C: Ce sfat ai putea oferi proprietarilor restaurantelor pentru a obține succes?
T.B.: Nu sunt eu persoana potrivită pentru a oferi sfaturi proprietarilor de restaurante. Cum am mai spus anterior, nu sunt un expert, ci un simplu oaspete. Sunt mulți patroni minunați ai localurior, care știu ce trebuie să întreprindă pentru a oferi un produs pe placul publicului.
C: Îți mulțumesc pentru interviu.
Doina Buruiană, stagiar