[ X ]
[ X ]
[ X ]
Toate țările din lume au semnat astăzi Declarația de la Astana, angajându-se plenar de a asigura populația cu servicii medicale primare
25 Octombrie

Astăzi, țările din întreaga lume au semnat Declarația de la Astana, în cadrul Conferinței Globale privind asistența medicală primară, reafirmând angajamentul de a consolida asistența medicală primară în țările lor și acoperirea universală cu servicii medicale pentru toți. Declarația de la Astana reafirmă Declarația istorică din Alma-Ata în 1978, unde, pentru prima dată, liderii mondiali au manifestat angajamentul față de asistența medicală primară, transmite CURENTUL.

Astfel, odată cu adoptarea Declarației, fiecare țară și-a asumat responsabilitatea de a întreprinde acțiuni urgente pentru dezvoltarea asistenței medicale primare și de a îmbunătăți sănătatea oamenilor. În acest sens, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vor ajuta guvernele și societatea civilă să acționeze în conformitate cu Declarația de la Astana, pentru a îmbunătăți asistența medicală primară.

„Astăzi, în loc de sănătate pentru toți, avem sănătate pentru unii. Toți avem o responsabilitate serioasă pentru a ne asigura că declarația de astăzi privind asistența medicală primară permite tuturor să se bucure de dreptul lor de bază ,de a avea acces la servicii de sănătate”, a spus dr. Tedros Adhann Gebreyesus, director general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Deși Declarația Alma-Ata din 1978 a pus bazele asistenței medicale primare, progresele înregistrate în ultimele patru decenii au fost inegale. Cel puțin jumătate din populația lumii nu are acces la servicii medicale de bază, inclusiv servicii pentru prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile și infecțioase, a sănătății materne și a copilului și a sănătății mentale și reproductive.

„În ciuda faptului că oamenii de astăzi sunt mai sănătoși decât oricând, înregistrăm multe decese din cauza unor maladii care pot fi prevenite. A venit timpul ca Autoritățile centrale, Guvern, Parlament, Societatea civilă să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale primare, oricând și oriunde” , a declarat Henrietta Faure, director executiv al UNICEF.

Republica Moldova a făcut un pas important în îmbunătățirea asistenței medicale primare și asigurarea populației cu servicii medicale, prin aprobarea reformei asistenței medicale primare, care prevede implementarea noilor forme de activitate profesională a medicului de familie, și anume exercitarea independentă a profesiunii de medic de familie.

În urma implementării acestei reforme, pacienții vor beneficia de întreg volumul de servicii medicale, la locul de trai, în special în zonele rurale, iar medicii de familie vor avea condiții de muncă moderne, salarii majorate și independență în profesarea medicinii primare.

Conferința globală privind asistența medicală primară se desfășoară în perioada 25-26 octombrie la Astana, Kazahstan, împreună cu OMS, UNICEF și Guvernul Kazahstanului. Printre participanți se numără miniștrii sănătății, finanțelor, educației și dezvoltării comunitare, medicii profesioniști și avocații pacientului, delegați și activiști de tineret și liderii din cadrul instituțiilor bilaterale și multilaterale, organizațiile de sănătate globale, societatea civilă, mediul academic, filantropia, mass-media și sectorul privat din 141 de țări.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților