Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat şedinţa Consiliului național pentru reforma administrației publice, în cadrul căreia au fost puse în discuţie aspecte care vizează Reforma Administraţiei Publice (RAP), progresele înregistrate până la această etapă şi obiectivele pentru perioada următoare, transmite CURENTUL.
Premierul a subliniat că reforma administrației publice este o prioritate strategică a Guvernului, de care depinde realizarea cu succes a altor reforme conexe, prevăzute în Agenda de Asociere RM-UE, dar şi în Acordul cu FMI. Şeful Executivului a reiterat importanţa procesului de modernizare a modului de funcţionare a administraţiei publice pentru societate.
Premierul a punctat că reforma a început de la Cancelaria de Stat, care urmează să fie reorganizată până la finele anului 2016, fiind asigurată crearea unei structuri ce va reprezenta un adevărat ”Centru al Guvernului”. Ulterior, vor fi reformate instituţiile administraţiei publice centrale şi apoi cele locale.
Întreg procesul se realizează în baza Strategiei reformei administrației publice pentru anii 2016-2020. În acest context, membrii Consiliului național pentru reforma administrației publice au examinat trei subiecte de bază: Planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei RAP, Registrul de stat al actelor administrației publice locale și aspecte ce țin de modernizarea serviciilor publice.
Potrivit informaţiei prezentate, obiectivul pe termen scurt al Planului de acţiuni este consolidarea și promovarea reformării sistemelor-cheie pe orizontală și a structurilor responsabile de guvernanță, în special Cancelaria de Stat, pentru a pregăti capacitățile necesare la nivel central pentru realizarea reformei administrativ-teritoriale.
În aceeaşi ordine de idei, pentru asigurarea transparenţei procesului decizional la toate nivelele de administraţie publică, urmează să fie creat Registrul de stat al actelor administrației publice locale. Acesta va asigura accesul nelimitat și gratuit al autorităţilor publice, al cetățenilor şi al mediului de afaceri la actele APL.
Cu referire la modernizarea serviciilor publice, s-a menţionat că acestea trebuie să fie cât mai comode și mai accesibile pentru cetățeni și business, dar și mai eficiente din punct de vedere al costurilor de livrare.
Cristina Pendea