[ X ]
[ X ]
[ X ]
Toamna se numără construcțiile…
7 Septembrie

O vorbă din popor spune că toamna se numără bobocii. Dacă e să parafrazăm puţin, atunci putem spune că la noi toamna se numără construcţiile. Căci, anume în august-septembrie de regulă este făcută publică statistica oficială pentru primele şase luni în domeniul construcţiilor, care permite deja de făcut concluziile preliminare despre anul în curs din punct de vedere al ramurii menţionate.

Astfel, recent, Biroul Național de Statistică a făcut publice date care arată că situaţia în domeniul construcţiilor continuă să rămână una complicată, cu tendinţe chiar spre înrăutăţire. La concret, în ianuarie-iunie 2023 volumul total al lucrărilor de construcții s-a micșorat față de aceeași perioadă a anului 2022 cu 8% (în prețuri comparabile), ca urmare a descreșterii volumului lucrărilor de construcții noi (-13,3%) și a a celui de întreținere și reparații curente (-22,6%). Este adevărat că volumul lucrărilor de reparații capitale și volumul altor lucrări de construcții (demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) au crescut în perioada analizată cu 26,2% și, respectiv, cu 1,1% față de ianuarie-iunie 2022.

Pe obiecte de construcții, în ianuarie-iunie 2023, față de aceeași perioadă a anului 2022, s-au înregistrat descreșteri (în prețuri comparabile) ale volumului lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale (-22,9%) și construcțiile inginerești (-7,1%). Totodată, volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile nerezidențiale, în perioada analizată, a crescut cu 6,5% față de perioada corespunzătoare a anului 2022.

Într-un editorial publicat ceva mai devreme, eu m-am referit şi la alte date relevante şi anume la faptul că în ianuarie-iunie 2023, au fost eliberate 1,6 mii autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, în descreștere cu 0,7% față de ianuarie-iunie 2022. În context, ar fi de notat că pentru clădiri rezidențiale s-au eliberat 1078 autorizații de construire, în descreștere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru clădirile nerezidențiale s-au eliberat 520 autorizații în creștere cu 1% față de aceeași perioada a anului precedent. La capitolul clădiri rezidenţiale este îngrijorătoare în special situaţia din Chişinău şi UTA Gagauzia, unde s-au eliberat cu 47 (-8,5%) autorizaţii de construire și, respectiv, cu 14 (-18,2%) mai puţin.

Deci, adăugând aceste date la cele menţionate mai sus, obţinem un tablou deplin al primelor şase luni ale anului curent, care nu arată deloc bine. Mai mult ca atât, dacă acum un an, având la bază aceeaşi statistică oficială, menţionam că situaţia în domeniu a ajuns una îngrijorătoare, acum vedem că ea nici pe departe nu se ameliorează, ci, din contra, se agravează. Iar aceasta nu e bine nici pentru companiile de construcţii, nici pentru ţară. Or, cu cât se complică situaţia în domeniul construcţiilor, cu atât mai afectat este bugetul de stat, prin prisma impozitelor şi taxelor ce se colectează. Iar dacă vorbim în termeni social-economici, atunci nu putem trece cu vederea impactul asupra locurilor de muncă. Toate acestea se expun asupra climatului de afaceri şi climatului investiţional la nivel de ţară.

Eu înţeleg că perioada pe care o traversăm este una complicată şi nu avem de unde aştepta minuni. Cel puţin, nu din punct de vedere al intervenţiei şi suportului din partea statului. Dar, oricum, cred că a venit timpul ca situaţia din domeniul construcţiilor să devină subiect de discuţii cu implicarea factorului decizional. Un minimum de soluţii trebuie identificate.

Altfel, la final de an vom ajunge din nou să constatăm că situaţia s-a agravat şi mai mult. Iar cu cât mai mult se va agrava situaţia, cu atât mai puţine posibilităţi de a o redresa vom avea la dispoziţie.

Viorel Godea, Director general al companiei de construcţii „Lagmar”

Inapoi la arhiva noutaților