[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Tirex Petrol” SA – accent pe calitate şi competitivitate
24 Septembrie

În cadrul proiectului „Companii importante pentru economia Republicii Moldova”, portalul www.curentul.md scoate în prim plan structurile comerciale care joacă un rol crucial în procesele social-economice ale ţării, dar şi duc faima Moldovei în lume. De această dată, ne vom referi la „Tirex Petrol” – unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din economia moldovenească.

ÎM „Tirex Petrol” S.A. este o companie petrolieră angajată în comerțul cu ridicata și amănuntul de produse petroliere, operând stații PECO și infrastructură petrolieră asociată în Republica Moldova. După cota de piață și mărimea rețelei comerciale operate, compania este unul dintre principalii importatori și operatori de rețele de comercializare de petrol din țară, clasându-se pe un loc onorabil, conform estimărilor ANRE.

„Tirex Petrol” are o „moștenire” bogată, fiind succesorul istoric al primei companii petroliere moldovenești, înfiinţată încă în 1944 ca întreprindere de stat a combustibilului din RSS Moldovenească și ulterior botezată cu numele actual în 1995. Timp de multe decenii, compania a servit drept unic operator pe piață, iar ulterior a fost cea mai mare și cea mai importantă companie petrolieră la anumite etape de dezvoltare a țării.

Fiind privatizată de stat în 2000, cota guvernamentală a „Tirex Petrol” S.A. de 82% a fost achiziționată de către Mabanaft Group (parte a Marquard & Bahls) prin intermediul filialei elvețiene Mabanaft Moldova GmbH, înființată în mod expres în acest sens, și parte a grupului de companii care împreună reprezintă unul dintre cei mai mare operatori petrolieri europeni. Aceasta a fost în parte și o decizie de salvare a fondurilor, dat fiind datoriile mari pe care Republica Moldova le acumulase prin „Tirex Petrol” până în acel moment față de grupul Mabanaft.

Deși „Tirex Petrol” S.A. a crescut și s-a dezvoltat în cursul celor aproape două decenii de aflare în proprietatea Grupului, consolidându-se drept unul dintre principalii operatori și comercianți petrolieri din Moldova, acționarul principal a decis să vândă compania, valorificând astfel investițiile efectuate, recuperând și redirecționând fondurile sale în alte domenii de expansiune a afacerii, în speță urmând dezideratul de concentrare pe zona sa principală de operare – Europa de Nord și Germania.

În 2019, compania autohtonă – „EstconConstruct” SRL a încheiat cu succes tranzacţia de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al companiei „Tirex Petrol” S.A. în mărime de 17826651 de acțiuni ordinare înregistrate cu drept de vot, reprezentând 95,95% din capitalul social al acestei companii.

Tranzacţia a reprezentat punctul culminant al unui proces care a durat mai mult de 9 luni (perioada negocierilor și perfectării actelor aferente). Întregul proces a reprezentat efortul comun al fondatorilor și acționarilor „EstconConstruct” SRL și al finanțatorului, în persoana BC „Moldova-Agroindbank” S.A., care a jucat un rol cheie atât în intermedierea, cât și finanţarea tranzacţiei de achiziție cu levier financiar.

Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 10 200 000 euro, dar este important de menţionat că 8 000 000 euro din această sumă reprezintă împrumutul investiţional acordat de MAIB.

Întrebat ce a stat la baza deciziei „EstconConstruct” de a achiziţiona „Tirex Petrol”, Alec Ignat, Directorul companiei, răspunde: „Cred că aici este cazul să amintesc că „EstconConstruct” activează pe piața Republicii Moldova din 2007. Pe piaţa produselor petroliere suntem din 2016, desfăşurând activităţi în domeniul comerțului cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, cât și în domeniul prestării serviciilor de expediere și transport drept activități principale. Practicând o serie de alte activități comerciale secundare, este evident că la un moment dat ne-am propus achiziționarea pachetului majoritar al „Tirex Petrol” S.A. în vederea integrării pe verticală și dezvoltării integrate a domeniilor de comerț și transport cu produse petroliere preponderent, cât și a comerțului cu amănuntul în mod corespunzător”.

Motivația economică și strategică a noii conduceri a „Tirex Petrol” S.A. este creşterea calităţii și competitivităţii pe piața petrolieră din Republica Moldova, progresului tehnologic și calităţii produselor petroliere. De asemenea, se pune un accent deosebit pe cultura consumului şi pe calitatea serviciilor oferite clienţilor.

Obiectivele principale de dezvoltare ale „Tirex Petrol” S.A. ţin de: relansarea mărcii comerciale și a imaginii percepute a brandului, investirea în actualizarea tehnologică, restabilirea loialității clienților și lărgirea bazei de clienți, menținerea consistentă şi creşterea calității produselor petroliere și a valorii adăugate pentru client, astfel încât compania să-și ocupe locul bine meritat printre liderii de pe piața autohtonă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților