[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tinerii și șomerii necalificați vor avea posibilitatea să se instruiască la locul de muncă
14 Iulie

Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familie (MMPSF), Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) au lansat, astăzi, programul pilot de instruire a tinerilor și șomerilor necalificați la locul de muncă conform necesităților pieții muncii, transmite CURENTUL.

Ministra Muncii, Stela Grigoraș, a spus că instruirea vine în conformitate cu necesitățile pieții.

„Este un program pilot. Am văzut că la capitolul educație, R. Moldova este destul de generoasă, la capitolul practică, nu prea. Mulți tineri sunt nepregătiți pentru a munci după ce finisează studiile. Tranzacția de la școală la prima muncă este dificilă. Sperăm că astfel vom reduce numărul șomerilor”, a spus ministra.

Coordonatorul de proiect, Violeta Vrabie, a menționat că proiectul este unul de parteneriat global.

„Proiectul va avea doi beneficiari –ANOFM și MMPSF. Grantul care îl oferă OIM este în premieră pentru R. Moldova”.

Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, a specificat care va fi procesul implementării proiectului.

„ANOFM va întreprinde un șir de măsuri pentru ca procesul de instruire să fie unul viabil. Vom face clar politica pentru ca instituțiile de învățământ și angajatorii să conlucreze. Vom analiza piața muncii, care este deficitul forței de muncă, în ce meserie piața muncii este solicitată și vom identifica unde vom pilota această măsură.

Vom identifica instituțiile și angajatorii pentru a colabora împreună. Vom avea ședințe de lucru cu angajatorii și instituțiile de învățământ. Vom monitoriza cum se implementează acest proiect prin chestionare. Vom acoperi cheltuielile pentru instruire, plata drumului persoanelor care vor veni la instruire, dar și cazarea acestora care vin din mediul rural. La proiect pot participa tinerii între vârstele 18-35 de ani. Programul va fi accesibil tinerilor care vor participa la aceste instruiri, la preselecții, unde vom invita și angajatorii”, a spus Raisa Dogaru.

Valoarea grantului este 40 mii dolari și acoperă doar instruirea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților