[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tinerii au participat la mai multe ateliere graffiti organizate de echipa „Urban Spirit Family”: „Vrem să facem cultura graffiti mai accesibilă societății noastre”
14 Ianuarie

Recent a fost finalizat Proiectul Național „16 Zile de Activism împotriva Violență în Bază de Gen”. În acest context, tinerii din Moldova au participat la mai multe ateliere graffiti organizate de către echipa „Urban Spirit Family”, cu suportul UN Women Moldova și Guvernul Suedia.

Solicitați de reporterul CURENTUL, reprezentanții „Urban Spirit Family” ne-au comunicat că proiectul a fost desfășurat sub îndrumarea artistului iZZY iZVNE și a inclus trei picturi murale, realizate la Chișinău, Cahul și Ungheni. Totodată, au fost organizate cinci ateliere de pictură stradală în diferite orașe ale Moldovei: Chișinău, Cahul, Ungheni, Leova, Comrat.

La ateliere au participat tinerii pasionați de street art, care au învățat să reflecte problemele sociale prin intermediul artei.

„Pe parcursul evenimentului, am desfășurat cursuri teoretice și practice. Sarcina noastră a fost să spunem ce sunt graffiti-urile și arta de stradă, să familiarizăm tinerii cu această cultură, să arătăm cum pot să se realizeze prin artă și să-și transmită ideile societății. De asemenea, împreună cu tinerii, am desenat ziduri pe tema egalității de gen, conform propriilor schițe, pe care le-au pregătit individual”, au precizat organizatorii.

În 2020, echipa vizitat 9 orașe și același număr planifică pentru anul 2021.

„Vrem să facem cultura graffiti mai accesibilă societății noastre. Acum cererea pentru graffiti și artă stradală este în creștere, poate fi un venit bun și o modalitate de auto-realizare, iar desenele de pe pereți fac orașul mai frumos”, au adăugat reprezentanții.

Menționăm că, în cadrul proiectului actual, în Chișinău a fost inaugurată o pictură murală de aproximativ 700 metri pătrați, ce conține imagini și mesaje dedicate subiectului egalității de gen și combaterii violenței împotriva femeilor. Culoarea principală a imaginii este oranj, simbol al speranței pentru o viață fără violență pentru fiecare femeie.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților