[ X ]
Tezaurul de covoare din r. Camenca expus în cadrul expoziției „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori”
18 Decembrie

Astazi, 18 decembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost organizată expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori”, care cuprinde tezaurul de covoare reprezentative din raionul Camenca, informează CURENTUL.

Potrivit organizatorilor, la eveniment au fost prezentate țesături, precum scoarțe, kilimuri și păretare. Multe dintre piese reflectă tradiția țesutului din satele Podoima, Podoimița, Hrușca, Hrustovaia și Valea-Adâncă, datând din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.

Covoarele de Camenca au fost țesute pentru a îmbrăca casa și a fi incluse în zestrea fetelor din diferite categorii sociale. De obicei, ele erau atârnate pe perete, aveau un fundal negru și motive vegetale mari, stilizate geometric, plasate în succesiune.
Organizatorii susțin că această colecție este remarcabilă prin faptul că a completat domeniul plasticii decorative al Republicii Moldova cu o tradiție locală, expresivă din punct de vedere artistic.

Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității la 1 decembrie 2016.

Menționăm că expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” a fost organizată în contextul sărbătoririi Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, ediția a VII-a și poate fi vizitată de către publicul larg până la data de 9 mai 2021. Intrarea este cu plată: pentru maturi 10 lei, studenți și pensionari 5 lei, iar pentru elevi 2 lei.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților