[ X ]
[ X ]
[ X ]
Termoelectrica, despre schimbarea culorii din r. Bîc: Se descompune în câteva zile
15 Aprilie

Termoelectrica S.A vine cu mai multe precizări cu privire la imaginile apărute pe rețelele de socializare în care este surprins momentul în care apa din râul Bâc este colorată în verde, transmite CURENTUL.

Potrivit întreprinderii, pe parcursul zilei de marți, 14 aprilie, Termoelectrica a reablilitat un tronson avariat de rețea termică din regiunea străzii Calea Moșilor. Înainte de demararea lucrărilor, a avut loc drenarea agentului termic colorat cu fluoresceină, care a ajuns în râul Bâc, ceea ce a provocat schimbarea temporară a culorii apei din râu.

„Astăzi, 15 aprilie, la faţa locului au mers reprezentanţii Agenției de Mediu însoțiți de reprezentați ai Termoelectrica pentru prelevarea de probe, pentru a stabili dacă substanța de culoare verde devărsată în Bâc este sau nu toxică pentru mediu. Potrivit instituției, rezultatele probelor prelevate vor fi făcute publice peste 5-6 zile.

Menționăm că astfel de deversări de agent termic nu reprezintă o contravenție, deoarece respectă și corespund normativelor stabilite de Regulamentul privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare şi/sau în emisare pentru localităţile urbane şi rurale”, punctează Termoelectrica.

Termoelectrica S.A. precizează că utilizează acest colorant în calitate de indicator pentru depistarea posibilelor scurgeri de agent termic în baza unui Aviz eliberat de către Centrul Național de Sănătate Publică.

Fluoresceina este un praf de culoare cărămizie, care, în urma interacţiunii cu apă, devine de culoare verde. Însă, datorită faptului că este o substanţă biodegradabilă, această materie se descompune în câteva zile, la lumina zilei.

Anterior, Inspectorul Ecologic de Stat a colectat mai multe probe ale apei revărsate din rețelele termice ale Termoelectrica, care au fost supuse analizelor chimice de laborator. Rezultatele analizelor au demonstrat lipsa substanţelor toxice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților