[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Termenul de construcție a Penitenciarului modern de lângă Bubuieci – extins din nou. Când Republica Moldova va avea închisoare de tip european?!
25 Iulie

Penitenciarul modern, care va corespunde tuturor standardelor internaționale,  nu va fi dat în exploatare nici în anul 2021, noul termen care a fost anunțat de autorități în mai 2019. Lucrările de construcție, care urmau să înceapă în această vară, sunt stopate, informează CURENTUL. 

Solicitat de reporterul nostru ca să ne ofere mai multe detalii despre cum decurge construcția penitenciarului, managerul de proiect în cadrul Unității de Implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului (UIP), Igor Eșanu, a spus că, termenul pentru prezentarea ofertelor pentru construcția clădirii a fost extins.

„Termenul-limită de prezentare a ofertelor pentru desfășurarea lucrărilor de construcție a fost 20.05.2019, ora 10:00. Ulterior, la solicitarea companiilor de construcție, care au punctat pe complexitatea documentației de proiect în acest sens, în coordonare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), termenul-limită a fost extins până la data de 02.09.2019, ora 14:00”, a spus el.

Mai mult, coordonatorul de proiect a precizat că, în temeiul scrisorii BDCE din 18 martie 2019, a fost extins termenul de implementare a proiectului, până la data de 31.12.2022, acest fapt va permite și realizarea prevederilor Acordului-cadru de împrumut.

Precizăm că, Parlamentul de la Chişinău a ratificat încă în decembrie 2013 Acordul-cadru prin care Moldova împrumută 39 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), pentru a construi o nouă închisoare. Proiectul urma să fie implementat până în anul 2018.

Penitenciarul, potrivit proiectului, va avea o capacitate de aproape 1600 de persoane și se va întinde pe 36 de hectare. Noua închisoare va substitui Penitenciarul 13, unde sunt persoanele în arest preventiv și cele care nu au primit sentinţa definitivă.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților