[ X ]
[ X ]
[ X ]
Academicianul Teodor Furdui își sărbătorește ziua de naștere – împlinește 87 de ani!
9 Mai

Academicianul Teodor Furdui își sărbătorește astăzi ziua de naștere – împlinește 87 de ani, informează CURENTUL.

Academicianul Furdui este fondatorul şcolii ştiinţifice în domeniul fiziologiei stresului, adaptării şi sanocreatologiei, a pregătit 10 doctori habilitați și 26 doctori în științe biologice, medicale și psihologie.

În înalta funcție de prim-vicepreședinte al AȘM, începând cu anul 2004, și ulterior, în calitate de președinte al Sfatului Academicienilor, a adus contribuții incontestabile la reorganizarea activităților din academie, fapt ce a permis creșterea imaginii acestei prestigioase entități de înalt rang național și internațional. Grație eforturilor susținute și perseverenței în perioada activității sale în cadrul conducerii Academiei de Științe, au fost create condiții relevante de activitate în domeniul cercetării-dezvoltării pentru comunitatea științifică autohtonă.

Este autor a peste 600 de publicaţii științifice, inclusiv monografii în domeniul fiziologiei stresului.

Anterior, într-un interviu pentru asm.md, academicianul a vorbit despre realizările cu care se mândrește.

„Pentru mine e o mare cinste și onoare, că o viață întreagă am activat în cel mai prestigios centru științific, Academia de Științe a Moldovei. Aici m-am format și am activat ca om de știință, dar și ca persoană socială, îndeplinind în diferite perioade de vârstă funcții de secretar al organizației comsomoliste, de organizator și președinte al consiliului tinerilor savanți, președinte al organizației sindicale etc. Pe parcursul a circa 10 ani am îndeplinit funcția de academician-coordonator al Secției de Științe Biologice, Chimice și Agrare, mai mult de 8 ani – de prim-vicepreședinte al Academiei de Științe. M-am străduit să exercit aceste funcții onorabile cu tragere de inimă, responsabilitate, cu stimă și susținere a colegilor. În acest timp, Academia devenise mândria oamenilor de știință, iar activitatea ei științifică era înalt apreciată.

Mă mândresc și cu faptul că am promovat în rândurile membrilor Academiei 19 personalități proeminente, care astăzi constituie nucleul Academiei, prin lucrările științifice ale cărora știința academică își menține nivelul înalt. Am susținut la maxim cercetările, orientate spre dezvoltarea problemelor practice. Într-un cuvânt, am lucrat cinstit și nu mi-e rușine de acea activitate.”

De asemenea, se mândrește cu familia sa: „Familia mea, cu care mă mândresc, este constituită din soția, Maia Furdui, doctor endocrinolog și familiile fiicelor: Lorina Vudu, doctor în științe medicale, șef al Catedrei de endocrinologie la USMF „Nicolae Testemițanu”; Vlada Furdui, doctor în științe biologice, cercetător științific coordonator; familiile nepoatelor: Stela Vudu, doctor endocrinolog, Victoria Priseajniuc – doctor stomatolog.”

Inapoi la arhiva noutaților