[ X ]
Tensionarea relațiilor Uniunea Europeană – Federația Rusă. Un expert spune ce consecință vor avea asupra Republicii Moldova!
15 Februarie

Tensionarea relațiilor dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană nu au început acum, ele existau de mai înainte. Despre aceasta a vorbit directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, în cadrul dezbaterilor publice de la agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.

Victor Chirilă a menționat că tensionarea mai accentuată a început atunci atunci când Federația Rusă a înțeles că țările Parteneriatului Estic – Republica Moldova, Ucraina și Georgia, pot semna Acorduri de Asociere cu UE.

„Rusia vede acest lucru drept o ingerință a UE în spațiul ei de influență. Valorile pe care le promovează sunt în contradicție cu viziunea geopolitică a Federației Ruse. Aceste acorduri creează un spațiu de valori diferit de cel pe care Rusia și regimul lui Putin ar fi dorit să-l creeze în Federația Rusă și vecinătatea apropiată. Tensionare a început din 2012-2013 și a culminat cu anexarea Crimeii”, spune Victor Chirilă.

În context, expertul spune că moldovenii de acasă și cei din diaspora sunt oarecum îngrijorați de aceste tensiuni.

„Se încearcă a crea impresia că diaspora noastră din UE este detașată de realitatea de acasă, ceea ce nu este adevărat. Moldovenii noștri discută profund problemele de acasă. Cetățenii din diaspora sunt în egală măsură îngrijorați de tensiunea relațiilor dintre UE și Federația Rusă, prin impactul asupra economiei, securității R. Moldova, care va fi unul negativ. În egală măsură ei sunt interesați ca relațiile acestor doi actori să fie stabile, ca R. Moldova să se poată dezvolta pe ambele dimensiuni. Trebuie să fim atenți și să combatem dur aceste încercări de a crea o linie de dezbinare între diaspora și societatea de acasă”, a mai spus Victor Chirilă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților