Procuratura Generală a generalizat activitatea desfăşurată de procurori în domeniul combaterii traficului de fiinţe umane în cursul anului 2017. Statisticile arată că, anul trecut, în republică au fost înregistrate 303 infracţiuni din respectiva categorie, faţă de 286 de infracţiuni înregistrate în anul 2016, transmite CURENTUL.
Astfel, au fost înregistrate cazuri:
trafic de fiinţe umane – 122 infracţiuni;
trafic de copii – 41 infracţiuni;
munca forţată – 22 infracţiuni;
proxenetism – 55 infracţiuni;
organizarea cerşetoriei – 2 infracţiuni;
trafic de organe – 6 infracţiuni;
publicitatea în scopul obţinerii ilegale de organe, ţesuturi şi celule umane sau privind donarea ilicită a acestora – 2 infracţiuni;
organizarea migraţiei ilegale – 33 infracţiuni;
scoaterea ilegală a copiilor din ţară – 20 infracţiuni.
În aceeaşi perioadă au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 143 de cauze penale, fiind pronunţate 104 sentinţe în privinţa a 157 de inculpaţi, printre care:
25 sentinţe privind traficul de fiinţe umane în privinţa a 31 inculpaţi;
16 sentinţe privind traficul de copii în privinţa 28 persoane;
38 sentinţe privind proxenetismul în privinţa a 58 inculpaţi;
4 sentinţe privind organizarea cerşetoriei în privinţa a 8 inculpaţi;
5 sentinţe privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară în privinţa 5 inculpaţi;
13 sentinţe privind organizarea migraţiei ilegale în privinţa a 23 inculpaţi.
Analiza activităţii de urmărire penală şi a judecării cazurilor de trafic de fiinţe umane pe durata anului trecut relevă o poziţie activă a procurorilor în vederea efectuării investigaţiilor financiare paralele, sechestrării bunurilor utilizate la săvârşirea infracţiunilor sau rezultate din infracţiuni în vederea confiscării ulterioare în beneficiul statului.
Astfel, în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin aceste infracţiuni procurorii au pus sechestru pe bunurile învinuiţilor estimate la circa 3,4 milioane de lei. Concomitent cu aplicarea pedepselor, a fost dispusă şi confiscarea bunurilor inculpaţilor, rezultate sau folosite la comiterea infracţiunilor din categoria traficului de persoane. În consecinţă, pe 8 cauze penale a fost dispusă confiscarea specială a peste 100 mii lei, două automobile, câte ½ din două apartamente, precum şi o casă de locuit din capitală.
De notat că, în scopul eficientizării activității de prevenire și combatere a infracțiunilor privind traficul de ființe umane, traficul de copii și altor infracțiuni asimilate sau conexe acestora, prin Ordinul Procurorului General din 8 decembrie 2017 a fost instituită în cadrul procuraturii „Linia Verde Antitrafic” la numărul de telefon mobil (+373)69999021 și email-ul antitrafic@procuratura.md, unde victimele traficului pot solicita ajutor.
De asemenea, Procuratura Generală a elaborat un set de informaţii utile destinate victimelor traficului de fiinţe umane cu privire la drepturile şi garanţiile de care acestea beneficiază. Blanchetele cu privire la drepturile şi obligaţiile victimei, precum şi cele ale părţii vătămate pot fi accesate pe site-ul instituţiei www.procuratura.md, la rubrica „Informaţii”.
Cristina Parfeni