[ X ]
Temperatura medie lunară în iulie a fost mai ridicată ca de obicei cu 1,5-3 grade Celsius
7 August

Pe parcursul lunii iulie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost semnalată vreme neomogenă din punct de vedere al regimului termic, cu deficit de precipitații, transmite CURENTUL.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu  1,5-3,0ºС şi a constituit +20,5..+24,5ºС, ceea ce se înregistrează, în medie, odată la 10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +37ºС la staţiile meteorologice Camenca, Fălești, Bravicea, Tiraspol, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul, ceea ce se atestă, în medie o dată la 5-10 ani. Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºС și mai mult a variat de la 7 zile în nordul Republicii Moldova, până la 24 de zile în sud, norma fiind 3-11 zile. Temperatura minimă a aerului cu valoarea de +8ºС a fost înregistrată la staţia meteorologică Bălțata.

Pe parcursul lunii iulie, precipitațiile s-au înregistrat neuniform în toată țara. Cantitatea acestora pe 70% din teritoriu țării a constituit, în fond, 20-40 mm , izolat –  5-15 mm. În restul teritoriului, predominant în jumătatea de sud a țării,  suma cantității precipitațiilor  a constituit  45-90 mm.

Ploile puternice  în unele zile ale lunii trecute, izolat însoţite de grindină și vijelie, au cauzat vătămarea semnificativă a culturilor agricole, deteriorarea obiectivelor economiei naţionale, deconectarea de la sursele de energie electrică.

Din cauza vremii secetoase care s-a menținut pe parcusul lunii iulie pe o mare parte a teritoriului țării, s-au creat condiții meteorologice nefavorabile pentru formarea roadei la porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, precum și pentru creșterea și dezvoltarea unor culturi agricole, printre care și cele legumicole. Din păcate, regimul termic ridicat în orele de zi și lipsa precipitațiilor esențiale au contribuit la împilarea plantelor, uscarea prematură a frunzelor inferioare şi uscarea, în continuare, a solului. La culturile pomicole a continuat creșterea rodului. La piersic, cais, prun și soiurile timpurii de măr are loc coacerea și recoltarea roadei. La vița-de vie a continuat creșterea boabelor, iar spre sfârșitul lunii acestea au început coacerea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților