[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Tatăl lui Guguță” împlinește venerabila vârstă de 87 de ani
14 Iunie

Ilustrul scriitor, Spiridon Vangheli, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, împlinește astăzi venerabila vârstă de 87 de ani.

Scriitorul declară că a scrie pentru copii este o muncă foarte grea: „pentru că trebuie să te înalţi la nivelul geniului copilului”.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Primăria Chişinău, Spiridon Vangheli a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel”. Lucrările au apărut într-o formulă grafică de excepţie, semnată de pictorul de renume mondial, Boris Diodorov.

În activitatea sa de creaţie, de jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi” etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera vangheliană a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile: „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

La mulți ani, Spiridon Vangheli!

Inapoi la arhiva noutaților