[ X ]
[ X ]
[ X ]
Tânărul care crede că Chișinăul se va schimba dacă toți vor fi implicați în viața orașului: „A apărut speranța că orașul va merge în direcția corectă”
15 Octombrie

Fondatorul proiectului „Orașul Meu”, Președintele Asociației Elevilor din Europa (EUPAS), Adrian Pleșca, crede că în Chișinău nu există probleme mari sau mici, orașul fiind în sine o problemă. În cadrul proiectului CURENTUL – „Chișinău – orașul meu”, el ne-a povestit care este cea mai frumoasă amintire a sa legată de Chișinău, locurile preferate din oraș, cu ce probleme de confruntă Capitala și cum crede că va fi în viitor orașul.

Adrian Pleșca spune că are o mulțime de amintiri frumoase.

„Chișinăul s-a dovedit a fi locul ce a găzduit cam toate evenimentele frumoase din viața mea. Îmi vine greu să reculeg o amintire care va răspunde la întrebare. Toate amintirile sunt frumoase. De la copilăria la Poșta Veche, unde am crescut înconjurat de regula străzii și până la ultima petrecere înainte de plecarea de acasă, care s-a încheiat prin câmpiile comunei Bacioi. Amintiri frumoase”, spune Adrian Pleșca.

Locul preferat din Chișinău, este o regiune în Chișinău de care nu se știe atât de mult.

„Se află cam în spatele Academiei de Studii Economice și se întinde pe câteva hectare înspre Buiucani. În acea regiune găsești casa-muzeu Pușkin, parcul Zaikin, Moara Roșie. Acea zona e, probabil, unica regiune a centrului istoric care a rămas intactă în urma construcțiilor recente. Acolo am și organizat Festivalul de artă urbană anul trecut”, precizează Adrian Pleșca.

Cât despre problemele orașului, Adrian Pleșca menționează că Chișinăul este însăși o problemă.
„Ar fi incorect să credem că există probleme mai mari sau mai mici. Nu există sectoare de activitate unde Chișinăul ar merge în direcția corectă. Din fericire, primul pas spre rezolvarea problemei generale a orașului a fost făcut, acum e important ca lumea să voteze la referendumul local din noiembrie”.

Dacă ar avea o baghetă magică, Adrian Pleșca ar alunga oamenii care cred că lucrurile pot fi modificate de o baghetă magică.

„Serios vorbind, rezolvarea problemelor începe de la asumarea acestor probleme la nivel larg în societate. Chiar dacă orice arhitector, urbanist sau activist zice că blocurile locative a orașului arată prost, asta contează mai puțin când oamenii nici nu asuma aceste sicrii arhitecturale drept probleme. De asta, e important ca oamenii să înțeleagă care sunt problemele orașului și să ceară rezolvarea lor de la următoarea Primărie”.

Totodată, Adrian Pleșca spune că orașul are speranța să meargă în direcția corectă.

„Să fi întrebat 4 ani în urmă cum ar arată orașul acum, as zice că la fel. Acum a apărut speranța că orașul va merge în direcția corectă. Bugetul participativ lansat de primărie cu societatea civilă, referendumul local de demitere a primarului, lupta pentru spațiile publice sunt rezultate bune. Important e ca aceste rezultate sa fie valorificate și ca oamenii să participe la viața orașului”.

De asemenea, a felicitat orașul cu împlinirea celor 581 de ani:

„La mulți ani, Chișinău!”, a subliniat Adrian Pleșca.

adrian plesca

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților