46 de elevi din mai multe raioane ale Republicii Moldova descoperă energia regenerabilă la Şcoala de Vară ENERGEL, în perioada 25 iunie – 5 iulie. Tinerii vin din comunităţile în care Proiectul Energie şi Biomasă a instalat, din fonduri europene, sisteme de încălzire pe biomasă, transmite CURENTUL.
Timp de zece zile, elevii trăiesc un stil de viaţă prietenos naturii: reciclează deşeurile, economisesc consumul de energie, construiesc machete de producere a energiei regenerabile, întreprind acţiuni de sensibilizare în comunitate (curăţă gunoiul de pe străzi, îndeamnă oamenii să colecteze separat deşeurile), organizează dezbateri la tema energiei verzi.
Elevii participanţi au fost selectaţi din 23 de comunităţi în care proiectul Energie şi Biomasă a instalat, din fonduri europene, sisteme de încălzire pe biomasă în perioada 2016-2017. Elevii din aceste comunităţi au studiat Cursul de Energie Regenerabilă în şcoli şi au primit bilet la tabăra de vară în urma unui concurs.
Amintim că în 2011, Proiectul Energie şi Biomasă a lansat cursul de regenerabile şi eficienţă energetică în şcolile din comunitățile care îşi racordau instituţiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă, cu suportul financiar al Uniunii Europene. În 2013, Ministerul Educaţiei a susţinut iniţiativa proiectului şi a emis un ordin ce a acordat tuturor şcolilor din ţară dreptul de a studia opţional cursul „Surse de energie regenerabilă”.
În perioada 2011-2017, peste 370 de școli din țară au devenit parte a inițiativei educaționale de promovare a energiei regenerabile, 21 mii de elevi studiind cursul de regenerabile în propria şcoală. Cei mai buni dintre ei, selectaţi în urma unui concurs, au obţinut invitaţie la tabăra de vară ENERGEL. Cele cinci ediţii ale taberei de vară ENEREGEL au întrunit peste 400 de tineri.
Cristina Parfeni