[ X ]
[ X ]
[ X ]
Suspendarea licenţei Nordgaz de către ANRE a fost ilegală
7 Februarie

Decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică de a suspenda licența Nordgaz a fost ilegală. Hotărârea în cauză a fost emisă de Judecătoria Bălți, care a examinat plângerea furnizorului de gaze în cadrul unei ședințe din 5 februarie, declară compania.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, instanța a decis că ANRE nu a avut niciun temei pentru a suspenda licența companiei de furnizare a gazelor la un tarif de doar 10 lei consumatorilor din Orhei, Găgăuzia, Taraclia și Bălți.

Directorul Nordgaz, Alexandru Grosu, susține că ANRE împiedică pe toate căile posibile intrarea pe piața moldovenească de gaze naturale a noilor furnizori care doresc să furnizeze consumatorilor gaze la un preț corect de piață.

„Suntem siguri că principalul motiv pentru blocarea activității noastre este prețul gazelor pe care l-am oferit consumatorilor. Acesta este semnificativ mai mic decât prețul reglementat, astfel încât Nordgaz Furnizare este un concurent neprofitabil pentru monopolist, fapt confirmat și de situația cu suspendarea ilegală a licenței”, a declarat Alexandru Grosu.

Nordgaz publică săptămânal un barometru al pieței gazelor naturale pe site-ul său. Potrivit celui mai recent, prețul combustibilului albastru la hub-ul european TTF este acum de 330 de dolari per mia de metri cubi. În timp ce Moldovagaz plătește 605 dolari pentru același volum de gaze – aproape dublu față de prețul de piață.

Nordgaz a declarat că este gata să înceapă furnizarea gazelor consumatorilor la prețul de piață începând cu 20 decembrie 2023, dar nu a putut face acest lucru din cauza blocării activității sale de către ANRE, precum și a presiunilor din partea Vestmoldtransgaz, înființată în 2014 pentru a livra gaze prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. Filialele Moldovagaz responsabile de distribuția de gaze au încercat, de asemenea, să obstrucționeze activitățile Nordgaz.

După ce a contestat în instanță decizia ANRE, furnizorul a depus, de asemenea, o plângere la Consiliul pentru Egalitate al Republicii Moldova împotriva băncilor comerciale care au restricționat accesul companiei la serviciile bancare.

Nordgaz consideră că toate aceste acțiuni sunt coordonate din exterior.

„Compania vede în acțiunile băncilor cu poziții dominante pe piața serviciilor bancare semnele unei campanii coordonate din exterior pentru a bloca intrarea pe piață a unui furnizor alternativ de gaze naturale. Nordgaz Furnizare consideră că toate activitățile sale sunt în strictă conformitate cu cerințele legislative și de reglementare stabilite în Republica Moldova și va continua să-și apere drepturile în instanțele naționale și internaționale”, precizează compania pe site-ul oficial.

Conform hotărârii Judecătoriei Bălți din 5 februarie, ANRE ar trebui să emită o hotărâre cu privire la reînnoirea licenței Nordgaz Furnizare.

Reamintim că până în iunie anul trecut, moldovenii plăteau pentru gaz la un tarif de aproape 30 de lei pentru un metru cub.

Sursa: site-ul Nordgaz

Inapoi la arhiva noutaților