[ X ]
[ X ]
[ X ]
Surpriza pe care o poate furniza Partidul Șor
18 Ianuarie

La finele anului trecut, am publicat un material în care m-am referit la cinci lucruri care au surprins în politica moldovenească în 2017 . Acolo, de rând cu surprizele furnizate de Preşedintele Igor Dodon, liderii PAS şi PDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, „Partidul Nostru” şi Partidul Democrat, m-am referit şi la rezultatul surprinzător de bun pe care unele sondaje de opinie îl dădeau Partidului Şor. Am avut o mulţime de reacţii la acest material (unele pozitive, altele – negative), dar practic fiecare dintre cei care au reacţionat au cerut un singur lucru – să dezvolt ideea, să explic de ce anume consider aşa. De aceea, am decis să revin la temă, iar în rândurile de mai jos voi încerca să descifrez ce am avut în vedere.

Astfel, judecând după sondajele de opinie, făcute publice la finele anului 2017, Partidul Şor şi liderul său cunosc o vizibilă creştere în topul încrederii.

Posibil acest lucru să se explice prin acţiunile pe care primarul de Orhei şi echipa sa le fac în plan social, dar şi politic. Nu e exclus să asistăm la un prim pas pe care această formaţiune îl face în tendinţa sa de a se alinia clubului partidelor politice cu pondere din Moldova. Electoratul din Moldova e imprevizibil şi nimeni nu poate şti cu siguranţă în ce direcţie şi de ce pot să se orienteze preferinţele sale.

Până în toamna lui 2017 despre Partidul Şor nimeni nu ştia mai nimic, iar sondajele de opinie îi dădeau un rating de până la 1%. Însă, deja în toamnă, minimum două sondaje ale unor instituţii cu autoritate – IMAS şi BOP – au demonstrat o creştere a acestei formaţiuni, ceea ce a şi permis unor cunoscători în ale politicii să presupună că la orizont a apărut un nou jucător politic în stare să furnizeze surprize.

Astfel, dacă până nu demult Partidul Şor şi liderul său, Ilan Şor practic nu figurau în sondajele de opinie, BOP a identificat 1,6% din cetăţeni care sunt gata să voteze pentru respectiva formaţiune în „duminica următoare”. A surprins diferenţa mică între cifra atribuită Partidului Şor şi cea atribuită PDM – 2,8%, PCRM – 2,5%, PN – 2,4% sau PL – 1,5%. Iar dacă se face abstracţie de alegătorii indecişi, atunci cifra respectivă creşte şi mai mult.

O confirmare în acest sens este şi sondajul IMAS, care a arătat că deja 1,9% din cetăţeni sunt gata să voteze pentru Partidul condus de Ilan Şor. Iarăşi, şi acest sondaj a arătat că cifra respectivă, spre exemplu, este mai mare decât cea atribuită PLDM sau comparabilă cu cea a PN şi PL.

Vorbind despre încrederea personală faţă de Ilan Şor, trebuie de menţionat că, către finale lui 2017, el a intrat în rândul politicienilor uşor identificaţi de cetăţeni. Datele BOP îi atribuie 1,7% încredere, mai mult decât Premierului Pavel Filip sau liderul PDM, Vlad Plahotniuc (fiecare are câte 1,5%), el fiind doar cu puţin în urma lui Vladimir Voronin. Şi aceasta în condiţiile în care BOP a arătat că 49,5% din cetăţeni nu au încredere în nici un politician.

Aceste date arată că alegătorii au observat Partidul Şor şi pe liderul său şi îi urmăresc acţiunile, iar unele rezultate ale activităţii sale, posibil, sunt luate în calcul de oameni atunci când vorbesc despre preferinţe şi opţiune de vot.

Luând în calcul aceste date, dar şi tendinţa de creştere ce se manifestă, conform sondajelor la care m-am referit mai sus, precum şi o dezamăgire accentuată ce se manifestă faţă de unele partide „vechi”, putem spune că în anul electoral 2018 Partidul Şor intră cu şanse. Rămâne de văzut dacă va şti să profite de ele.

Iată aceste date şi concluzii m-au făcut să afirm în acel editorial (despre care am pomenit în debutul respectivului material), că Partidul Şor a surprins în 2017, mai ales pe finalul anului. Sper că de data aceasta am fost suficient de explicit. Dar, dacă mai rămân lucruri neclare, cu plăcere voi încerca să le clarific.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților