[ X ]
[ X ]
[ X ]
Super Liga, campionatul Moldovei la fotbal, s-a finalizat. Care sunt totalurile?
3 Iunie

Ediția 2022/23 a Campionatului Moldovei la fotbal, Super Liga a fost organizată în premieră după un format nou. Cele 24 de runde, împărțite în două faze, au adus cu sine momente remarcabile, oferind fanilor un spectacol memorabil.

La competiție au participat 8 echipe: Sheriff Tiraspol, Petrocub Hîncești, Zimbru Chișinău, Milsami Orhei, Sfîntul Gheorghe Suruceni, CSF Bălți, Dacia Buiucani Chișinău și Dinamo Auto Tiraspol.

În cele 86 de meciuri au fost marcate 183 de goluri (gazdele – 99, oaspeţii – 84), în medie – 2,1 goluri pe meci. Gazdele au câştigat 35 de partide, oaspeții – 27, iar alte 24 de meciuri s-au terminat nedecis.

Cele mai multe goluri într-un meci (7) au fost marcate în jocul Zimbru – Dacia Buiucani 3-4 (etapa 5 din prima parte a campionatului)

În 24 de etape arbitrii au dictat 23 de penalty-uri, dintre care 17 au fost transformate în gol. În total arbitrii au sancţionat jucătorii și antrenorii cu 387 de cartonaşe galbene, 4,5 cartonașe galbene per meci.

În aceste 24 de etape au fost arătate 10 cartonaşe roșii, dintre care 5 pentru Milsami.

Totodată, Alexandru Dedov (Zimbru) și Rasheed Akanbi (Sheriff) au terminat pe primele două locuri în clasamentul golgheterilor, cu câte 8 reușite. Urmează Marius Iosipoi (Petrocub), cu 7 goluri, Radu Gînsari (Milsami), cu 6 goluri. Vladimir Ambros, Victor Bogaciuc (ambii, Petrocub) și Ibrahim Jibril (ex-Sfîntul Gheorghe) au înscris câte 5 goluri.

În acelașit timp, cele 86 de meciuri din cele 24 de etape au fost urmărite din tribune de 73.529 de spectatori, cu o medie de aproximativ 3.064 de spectatori pe etapă și 855 per meci.

Datorită victoriei din campionat, Sheriff va reprezenta țara noastră în Liga Campionilor. Petrocub, Zimbru și Milsami vor juca în Europa Conference League.

Dacia Buiucani Chișinău și-a păstrat locul în Super Ligă, după ce a câștigat faza a doua în Liga 1. În timp ce Dinamo Auto a retrogradat, chiar dacă s-a impus în meciul final de accedere în prima ligă valorică. Tiraspolenii nu au reușit să obțină Licență Națională la procesul de Licențiere.

FC Spartanii Selemet a promovat în premieră în elita fotbalului moldovenesc.

Inapoi la arhiva noutaților