[ X ]
Sunt pregătite drumurile publice de iarnă? Administrația de Stat a drumurilor a prezentat informația
4 Februarie

Activităţile de administrare şi întreţinere a drumurilor sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor S.A.„Drumuri”.

În acest scop Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor” a încheiat cu întreprinderile menţionate contracte de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor rutiere.

În scopul menţinerii stării de viabilitate a reţelei de drumuri au fost întreprinse măsuri de pregătire a drumurilor şi întreprinderilor rutiere pentru activitate în sezonul de iarnă an. 2019-2020, transmite CURENTUL.

Pentru executarea lucrărilor de întreţinere de iarna (deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant) pe drumurile publice naţionale vor fi antrenate maşini şi utilaje rutiere în număr de 515 unităţi, inclusiv:

– autogredere – 100,

– buldozere cu şenile – 33,

– tractoare pe pneuri cu lame – 124,

– freze de zăpadă – 18,

– distribuitoare auto – 137,

– încărcătoare – 60,

– excavatoare – 43.

Totodată pentru sporirea eficienţei lucrărilor de întreţinere de iarnă pe drumurile publice, S.A. „Drumuri” au încheiat contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire (după necesitate).

Pentru monitorizarea utilizării tehnicii rutiere la executarea lucrărilor de întreţinere de iarnă, 214 utilaje al S.A. „Drumuri” sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS).

Pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice în sezonul de iarnă 2019-2020 S.A. „Drumuri” au pregătit material antiderapant în cantitate de 68 605 tone, în stocuri nisip 26 966 tone şi sarea tehnică 12 232 tone.

Pentru păstrarea materialului antiderapant S.A.„Drumuri” dispun de 39 depozite acoperite, dintre care 26 depozite pentru păstrarea sării tehnice şi 16 depozite pentru păstrarea materialului antiderapant.

Pe drumurile naţionale sunt instalate 33 camere video (la moment funcţionează 31) pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă.

La sectoarele dificile de drum cu declivităţi majore (10-13%) şi anume:

– M1 fr. cu Romania-Leuşeni-Chişinău-Dubăsari-frontiera cu Ucraina, km 36 (s. Cristeşti);
– R6 Chişinău-Orhei-Bălţi, km 33-34 (s. Peresecina);
– R1 Chişinău-Ungheni-frontiera cu România, km 79-80 (s. Corneşti);
– R3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabeasca, km 27 (s. Fundul Galbenei);
– R8 Edineţ-Otaci-fr. cu Ucraina, km 53-55 (or. Otaci );
– R30 Anenii-Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontiera cu Ucraina, km 19-20 (s. Troiţa Nouă), etc.

Sunt organizate posturi de remorcare (după necesitatea) a unităţilor de transport de tonaj mare, care se confruntă cu dificultăţi la depăşirea sectoarelor dificile menţionate.

Pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, începând cu 25.11.2019 funcţionează serviciul în regim “non-stop” la Î.S. “Administraţia de Stat a Drumurilor” (tel. de contact 74-89-61, 22-55-30, email serviciu@asd.md), şi la întreprinderile de exploatare a drumurilor din teritoriu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților