[ X ]
[ X ]
[ X ]
Subvenţii de la 170 euro/ha și crearea de agrohub-uri. Iată ce mai promit candidații la prezidențiale în domeniul agriculturii!
28 Octombrie

Concurenții electorali au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar CURENTUL a analizat subiectele ce vizează sectorul agrar.

Candidatul independent Igor Dodon susține că restabilirea sistemului de irigare este extrem de important pentru asigurarea unui viitor constant al agriculturii moldovenești. El promite crearea unor parcuri industriale (”Agrohub”), cu participarea investitorilor din Moldova și din străinătate, pentru promovarea produselor agricole autohtone pe piețele externe.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase declară că, în mandatul său de Președinte, va demara un proiect național pentru modernizarea și dezvoltarea agriculturii: „Voi avea în vedere toate acțiunile de susținere a sectorului agroindustrial: susţinerea financiară a tinerilor fermieri și stimularea asocierii agricultorilor; majorarea treptată și constantă a subvenţionării agriculturii pe parcursul următorilor ani; identificarea și atragerea asistenţei externe aferente problematicii agroindustriale; stimularea înființării în zonele rurale a mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole, în care acționari/asociați vor fi producătorii agricoli; adoptarea legii speciale privind sistemul de sprijin al agricultorilor în situația calamităților naturale și alocarea anuală a mijloacelor necesare din bugetul de stat; simplificarea sistemului de impozitare în agricultură prin introducerea impozitului consolidat (unic); asigurarea producției autohtone pentru consumul intern și reducerea importurilor”.

Violeta Ivanov, candidata Partidului „ȘOR” la funcția de Președinte al Republicii Moldova, susține că, în primul rând, va construi un sistem modern și eficient de irigare. Ea spune că producătorii agricoli vor fi asigurați cu piață de desfacere, iar în acest sens construirea fabricilor de prelucrare a materiei agricole în raioane este una din soluții: „Statul trebuie să devină principalul consumator al produselor autohtone. Statul trebuie să reglementeze prețurile, importul și exportul. Eu consider necesară implementarea unui program special care să asigure agricultorii cu credite preferențiale. Mai exact cu dobânzi de 0%”.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu spune că este foarte important ca agricultorii să fie susținuți ca să-și revină după pierderile cauzate de secetă, să aibă acces la finanțare și la semințe pentru a efectua lucrările necesare pentru anul viitor. Totodată, ea susține că, pe termen mediu și lung, pentru a asigura competitivitatea produselor agroalimentare autohtone, agricultorii trebuie sprijiniți prin subvenții și programe care să-i ajute să crească culturi cu valoare adăugată înaltă: „În calitate de Președinte, voi negocia sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală oferit în cadrul Parteneriatului Estic al UE şi majorarea subvenţiilor la hectar. Voi insista pe reformarea instituțiilor autohtone și recunoașterea certificatelor de calitate a produselor agroalimentare moldovenești la exportul lor pe piața europeană”.

Candidatul Blocului electoral Unirea pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă promite subvenţii în agricultură: de la 170 euro/ha.

Precizăm că, acest material face parte din seria de articole de analiză realizate în baza programelor electorale ale candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ce vor fi publicate pe www.curentul.md până la 1 noiembrie curent.

Cristina Jicol, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților