Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, a discutat, astăzi, în cadrul unei întrevederi bilaterale, cu Ilona Gruenewald, Manager de Proiecte Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova subiecte prioritare pe agenda instituției, fiind reiterată gratitudinea pentru susținerea instituțională continuă din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Printre subiectele importante au fost discutate asemenea priorități ale Agenției precum: pregătirea instituțională a AIPA în vederea eventualei acreditării și obținerii statutului de o Agenție capabilă să gestioneze fonduri europene conform cerințelor și standardelor UE, dezvoltarea sistemelor informaționale dar și necesitatea certificării AIPA la sistemul de management al securității informației SMSI ISO 27001, instituirea dar și dezvoltarea unui Sistem Integrat de Administrare și Control (IACS) în vederea operaționalizării pe viitor a măsurilor ce prevăd distribuirea plăților directe pe suprafață, dar și alte domenii prioritare.
Ilona Gruenewald a reiterat susținerea continuă și necondiționată a procesului de dezvoltare instituțională a AIPA atât pe dimensiunea asistenței tehnice dar și sprijinului necesar în asigurarea bunei desfășurări a activității Agenției, implicit prin implementarea Proiectului Twinning, ce oferă expertiză și consultanță în domeniile de asistență. Interlocutorii au mai discutat despre conjugarea eforturilor întru atingerea obiectivelor comune ce va facilita accesul fermierilor la finanțare.
Directorul AIPA a asigurat interlocutorul despre disponibilitatea AIPA de a întreprinde toate măsurile necesare pentru fortificarea capacităților instituționale în vederea gestionării cât mai eficiente a măsurilor de sprijin oferite prin FNDAMR dar și alte fonduri externe.
În context, participanții la dialog au exprimat reciproc aprecieri și mulțumiri pentru fructuoasa colaborare și au evidențiat dorința comună de a păstra dinamica pozitivă a acestea.
Uniunea Europeană este unul dintre principalii donatori în Republica Moldova, asistența financiară bilaterală acordată țării fiind furnizată în mai multe forme (e.g. suport bugetar, asistență financiară și tehnică, oferită inclusiv prin proiecte de tip TAIEX, TWINNING, SIGMA, Misiuni de Consiliere la Nivel Înalt – programul EUHLPAM, proiecte de consultanță sau schimb de experiență ș.a.).
Cristina Pendea