[ X ]
[ X ]
[ X ]
Subcultura criminală din penitenciare, cercetată de experți europeni. Ce recomandări au fost făcute
16 Ianuarie

Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu, și angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) au discutat cu reprezentanții Consiliului Europei despre concluziile studiului privind subcultura criminală din penitenciare, transmite CURENTUL.

Recomandările experților vor fi luate în considerație la elaborarea documentelor interne de politici ale sistemului.

„Este un document de sinteză, bine punctat, ce reflectă o problemă acută ce o confruntă  sistemul execuțional din țară. Noi am început a face un plan de măsuri din interiorul sistemului, iar recomandările acestui studiu referitor la mecanismul de combatere sper să ne ajute să avem un document eficient pentru a înlătura impactul acestui fenomen”, a comunicat Anatolie Munteanu.

Recomandările elaborate în baza studiului, au fost repartizate pe 4 categorii. Una din ele vizează arhitectura, sectoarele, deplasările și separările deținuților. O altă categorie reprezintă îmbunătățirile privind personalul angajat, instruirile și practicile securității dinamice. Celelalte recomandări propuse privind procesele interne relevă ajustările ce pot fi făcute la nivel de penitenciar, dar și a sistemului în ansamblu, cu resursele existente.

Menționăm că, subcultura criminală reprezintă totalitatea valorilor morale ce ordonează, neoficial, viaţa și comportamentul antisocial al deţinuților. Dauna socială a subculturii criminale se manifestă prin rezistența față de impactul activităților de resocializare și stimulează comiterea altor infracțiuni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților