Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au prezintă astăzi rezultatele celui de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova,transmite CURENTUL.
Al doilea studiu arată o foarte mare conformitate cu comportamentele recomandate pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19. Percepția riscului rămâne stabilă. Mai puțini oameni practică comportamente nesănătoase în stilul de viață. Procentul persoanelor care sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu și că vor continua să respecte măsurile, chiar dacă acestea nu vor mai fi recomandate, este în creștere. 80% sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
Scopul Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova” este de a înțelege percepțiile populației în materie de riscuri, cunoștințe, surse de informare și atitudinea față de inițiativele de răspuns la pandemie ale autorităților și alte variabile, pentru a consolida și îmbunătăți măsurile de răspuns la COVID-19, inclusiv politicile, intervențiile și comunicarea în situații de criză.
Al doilea val de sondaj a fost efectuat în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1.009 persoane din 343 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.
Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.
Principalele rezultate:
-38% din respondenți (în creștere cu 5% față de primul studiu) consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% (23% în iulie) cred că nu ar fi grav.
-90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție. Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt și mai puțin capabili să evite o infecție.
-Peste 80% din respondenți susțin că le este ușor să găsească, înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19. Pe de altă parte, pentru unu din trei respondenți este dificil să aprecieze dacă informațiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere.
-70% dintre respondenți (în creștere cu 4% față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.
-În decursul săptămânii de la perioada de colectare a datelor, aproape fiecare al doilea respondent folosește mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință. Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare în cazul măștilor chirurgicale sterile și 65% în cazul măștilor nesterile. În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori.
-Al doilea studiu arată că mai mulți oameni simt că virusul este aproape de ei (18,5 în iulie și 30% în august).
-59% din respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.
-83% din respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.
-Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale. Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale.
-47% din respondenți susțin că situația lor financiară personală s-a înrăutățit în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată.
-Al doilea studiu arată o descreștere semnificativă a comportamentelor nesănătoase la populație: 13% au făcut mai puțin sport decât de obicei (față de 34% în iulie), 5% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă (17% în iulie) și 2% au băut mai mult alcool, decât de obicei (8% în iulie).
-Procentul respondenților care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut de la 60,5 în iulie la 28% în august.
-Respondenții au, în general, încredere mare în conversațiile cu familia / prietenii, consultațiile medicilor și în Organizația Mondială a Sănătății (ultimele două surse înregistrând o creștere semnificativă de încredere față de primul studiu). Medicul de familie, medicii în general și angajatorul continuă să fie cei mai de încredere.
-Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19. 82% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. 52% (față de 61% în iulie) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. Doar 41% (în scădere cu 11% față de primul studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 72% din respondenți consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să fie auto-izolați.
-80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
-Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil nu s-a schimbat, fiind în proporție de 31%. Factorii principali care ar favorizarea acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie.
-79% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor (în creștere cu 9% față de iulie), iar la polul opus 30% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness (în descreștere cu 11% față de iulie).
-73% dintre respondenți sunt de acord că vor continua să respecte restricțiile, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii sau recomandate (în creștere cu 9% față de primul studiu).
În total, sunt planificate 4 runde ale studiului. Următorul val de colectare a datelor este planificat pentru mijlocul lunii octombrie 2020.
Cristina Parfeni