[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studiu: Sectorul horticol și apicol se confruntă cu deficit de forță de muncă
11 Septembrie

Antreprenorii agricoli din sectorul horticol și apicol se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată, menționează studiul „Evaluarea necesităților de competențe ale forței de muncă din agricultura cu valoare înaltă”, realizat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova  (USAID APM) în perioada iunie-august 2017. Astfel, competențele în domeniul gestionării efectelor schimbările climaterice, marketing și promovare sunt printre cele mai solicitate de sectoarele de producere a fructelor, pomușoarelor, strugurilor de masă, legumelor și mierii de albini, transmite CURENTUL.

Rezultatele studiului respectiv, dar și posibile intervenții în domeniul de învățământ horticol și apicol pentru a reduce lipsa specialiștilor calificați în aceste domenii au fost discutate în cadrul unei întruniri de producătorii agricoli, reprezentanții instituțiile de învățământ, mediului academic, precum și ai societății civile. În cadrul dezbaterilor au fost abordate în special posibilitățile de conjugare a eforturilor tuturor părților interesate pentru a exclude aceste deficiențe.

Studiul APM relevă că întreprinderilor agricole duc lipsă de specialiști și forță de muncă calificată în domeniul de pre-producere, prelucrare, dar și în domeniul marketing și vânzări. În același timp, un șir de subiecte relevante activității agroindustriale, cum ar fi controlul calității, anumite procese tehnologice, mecanisme de asigurare sau elaborarea studiilor de fezabilitate, nu sunt incluse în programele de învățământ de specialitate.
Natalia Vrîncean, deținătoarea unei gospodării țărănești, a confirmat deficitul de forță de muncă calificată în sectorul agricol. Antreprenoarea a menționat că situația va fi și mai gravă în următorii ani deoarece astăzi mai sunt specialiști pregătiți acum 30-20 de ani, dar ei îmbătrânesc, iar tinerii refuză să activeze în agricultură.

Potrivit aceluiași studiu, sporește riscul ca instituțiile de învățământ din domeniul agricol să se confrunte în următoarea perioadă cu lipsa de cadre didactice, deoarece tot mai puțini tineri preferă să se dedice activităților didactice în instituțiile de învățământ pentru domeniul agricol.

Oleg Stiopca, specialist dezvoltarea forței de muncă în cadrul proiectului USAID APM, a precizat că rezultatele studiului „Evaluarea necesităților de competențe ale forței de muncă din agricultura cu valoare înaltă” au ajutat la formularea unor propuneri, care fiind întreprinse ar putea să contribuie la dezvoltarea competențelor necesare pentru activitatea antreprenorilor agricoli. Printre aceste propuneri sunt creșterea capacităților centrelor de excelență, ajustarea curriculei la necesitățile reale ale mediului  de afaceri, dar și sporirea atractivității profesiei în domeniul horticol și apicol.

Studiul a fost realizat în perioada lunilor iunie-august 2017 în baza chestionării și discuțiilor desfășurate cu gospodăriile agricole din sectorul horticol și apicol din Republica Moldova, instituțiile de învățământ și instituțiile științifice și reprezentanții asociațiilor de producători agricoli.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților