[ X ]
Studiu: Lucrurile din sfera de micro-finanțare nu sunt altceva decât o mașinărie de jaf a cetățenilor, dar și a mediului de afaceri
19 Noiembrie

Experții Mișcării Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni (PRO), în cadrul unei conferințe de presă, au venit cu unele propuneri pentru sistemul de microfinanțare din Republica Moldova, în baza unui studiu efectuat, informează CURENTUL.

Liderul mișcării, Gheorghe Costandachi, a comunicat mai multe detalii cu privire la ilegalitatea sistemului în țara noastră. „Noi venim în fața dumneavoastră cu un studiu făcut benevol. Ceea ce spunem noi, nu spun toți. Constatăm fenomene foarte grave, iar instituțiile de stat le trec cu vederea. Mesajul nostru e să arătăm ce trebuie să facem. Sfera de microfinanțare din Republica Moldova are un impact foarte puternic de dezvoltare, mai ales în condițiile când statul este în proces de dezvoltare. Noi vom arăta ce trebuie să facem ca să dezvoltam acest domeniu. Vreau să caracterizez acest domeniu de microfinanțare. Astfel, analizele noastre au demonstrat, fără nici un dubiu, că lucrurile care se întâmplă în sfera de micro-finanțare nu este altceva decât o mașinărie de jaf a cetățenilor, dar și a mediului de afaceri”, a precizat el.

În același timp, Costandachi s-a referit la sute de persoane care au de suferit în urma sistemului. „Începând cu 2009, această piață a înregistrat o dinamică de dezvoltare foarte vertiginoasă și care se dezvoltă foarte puternic. Am analizat peste 50 mecanisme prin care demonstrăm formula de jaf a cetățenilor. Foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care au accesat microcreditele de la instituțiile de microfinanțare, au fost impuși să părăsească țara, ca ulterior să vină și să achite. Dezmățul din acest domeniu a luat proporții îngrijorătoare. Oamenii își pierd averile din cauza unui sistem bine-controlat. Sunt sute de persoane au avut de suferit”, a declarat el.

Prin urmare, liderul mișcării a venit cu unele propuneri. „Propunerea este ca să redresăm starea în regim de urgență. Astfel, trebuie efectuată sesizarea din oficiu a tuturor instituțiilor din Republica Moldova. Abaterile grave trebuie să fie puse pe o cale corectă, astfel ca instituțiile să își facă lucrul. Totodată, să se aplice prevederile cu privire la transparența structurii de proprietate, deoarece în spatele acestor întreprinderi sunt necunoscuți. Ar fost foarte bine ca transparența să fie făcută exact cum este prevăzută de lege. Prin urmare, e necesar ca Agenția pentru Protecția Consumatorului să se implice imediat și să mediatizeze încălcările”, a precizat Costandachi.

Studiul poate fi văzut mai jos:

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților