[ X ]
Studiu: Dacă vor fi alegeri pentru funcția de primar, tinerii, în măsură de 73%, ar merge să voteze o femeie
17 Februarie

În 11 localități ai R. Moldova a fost realizat un studiu privind atitudinea tinerilor față de procesul electoral, transmite CURENTUL.

Studiul, efectuat în raioanele Hîncești, Rîșcani, Drochia și mun. Chișinău, s-a desfășurat pe un eșantion de 423 de tineri, cu vârstele cuprinse între 16-20 de ani. S-au făcut 4 focus – grupuri în raioane și Capitală, dar și au fost efectuate interviuri cu autoritățile publice locale, CEC și alte instituții. Perioada desfășurării studiului a fost decembrie 2016 – ianuarie 2017.

Potrivit rezultatelor prezentate de directorul executiv al iData, Mihai Bologan, în fiecare localitate au fost distribuite peste 100 de chestionare, iar îndeplinite, colectate și evaluate au fost toate.

„În chestionare erau mai multe întrebări și tinerii trebuiau să răspundă. Potrivit răspunsurilor oferite, aproximativ 50% din tineri nu prea sunt interesați de politică, peste 30% sunt interesați și alte peste 10% deloc interesați.

Cele mai importante elemente care explică democrația sunt libertatea cuvântului, alegeri libere, respectarea dreptului omului, etc.

Tinerii au încredere în biserică, instituțiile de învățământ, primărie, mass-media, bănci, ONG-uri, etc.

Potrivit rezultatelor 30% au participat la vot.

9% din tineri au menționat că datorită candidaturii unei femei la prezidențiale au mers la vot.

Peste 50% din tineri consideră că procesul electoral ține de campania electorală.

Majoritatea tinerilor au încredere în propriile păreri legate de politică și părerea rudelor.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, ar merge la vot – 45% din tineri. De asemenea, aceștia vor recomanda și prietenilor să meargă.

Dacă vor fi alegeri pentru a vota un primar, tinerii, în măsură de 73%, ar merge să voteze o femeie – pentru că este mai responsabilă și poate fi un bun conducător.

Principalele motive pentru care tinerii nu au mers la vot au fost că erau în afara localității, au avut ceva mai important de făcut, nu au avut cu cine vota.

Tinerii așteaptă de la candidați să aducă țara la prosperare, să-și îndeplinească promisiunile electorale, să lupte cu corupția, să creeze locuri de muncă, etc.

Tinerii se informează din TV, rețelele de socializare, membrii familiei, ziare, site-uri, radio, etc.

Tinerii apreciază situația din țară cu calificativul rău și foarte rău. În măsură de 50% din tineri ar accepta să facă voluntariat, să semneze petiții, să devină membri ai unui partid, să participe la grevă”, a spus Mihai Bolocan.

Precizăm că, studiul a fost realizat in cadrul proiectului ProDEM, implementat de Hilfswerk Austria International cu sprijinul Agenției Austriece de Dezvoltare și Fundației ERSTE, Austria.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților