[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studiu: Consumul mediu de sare în RM depășește de 2 ori cantitatea maximă recomandată de OMS
13 Noiembrie

Potrivit Studiului privind consum alimentar de sare în Republica Moldova, lansat astăzi la Chișinău, moldovenii consumă de 2 ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite CURENTUL.

Astfel, un adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mult de 5 grame de sare pe zi. Nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaților (11,5 grame pe zi) decât în rândul femeilor (10,3 grame pe zi).

Studiul, primul de acest gen, a atestat, de asemenea:

• Diferențe de consum dintre mediul rural (11,3 grame sare pe zi) și cel urban (10 grame sare pe zi).

• Pâinea este cel mai mare contribuitor de sare în alimentație. O persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, ceea ce este echivalent cu 5,5 grame de sare.

• O cincime din populație au consumat crenvurști, salamuri și lebărvurști, iar aproape o pătrime au consumat cașcaval timp de 2–4 zile pe săptămână, adăugând 1,88 g de sare cu fiecare 100 g de produs consumat.

• Consumul de fructe și legume a fost în general unul redus: peste jumătate din populația participantă la studiu (56,4%) a raportat că consumă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi; astfel fiind supuși unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile.

Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani). De asemenea, în cadrul studiului, au fost evaluate cunoștințele, atitudinile și practicile privind consumul de sare, pentru a facilita o planificare și implementare mai eficientă a unei strategii eficiente de reducere a consumului de sare în Republica Moldova. Eșantionul final a constituit 858 de participanți, iar datele au fost colectate în 2016. Studiul a fost realizat de Organizația Mondială a Sănătății cu sprijinul financiar al Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Suport pentru consolidarea guvernării și a dialogului privind politicile în sectorul sănătății – a doua etapă”.

Bolile netransmisibile constituie principala cauză de deces în Republica Moldova, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a morbidității și mortalității populației, fiind responsabile pentru fiecare al doilea deces în 2016. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) și regimul alimentar nesănătos sunt principalii factori de risc pentru o bună parte din povara bolilor cardiovasculare în Republica Moldova. Consumul înalt de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăți starea de sănătate prin diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare și, prin urmare, a ratei aferente de deces.

O obișnuință adesea întâlnită în Republica Moldova este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei și pe parcursul preparării bucatelor, precum și consumul de alimente procesate cu un conținut mare de sare.

Reducerea consumului de sare a fost identificată ca una din cele mai eficiente măsuri de sănătate publică și drept una din țintele principale la nivel global, regional și național de reducere a poverii bolilor netransmisibile. Planul curent global de acțiuni a stabilit o prioritate în domeniul sănătății de a reduce consumul de sare în rândul populației cu cel puțin 30% până în 2025.

Rezultatele studiului determină aportul de sodiu, iod și potasiu la nivelul populației adulte, generând dovezi științifice pentru a elabora politici naționale eficiente pentru a reduce aportul de sare la nivel de populație, pentru a controla mai bine nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale și riscurile cardiovasculare asociate, precum și elaborarea unui nou program național de fortificare a sării cu iod.

Sfaturi utile pentru a reduce consumul de sare:

• Nu puneți sarea pe masă.

• Reduceți cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor.

• Folosiți ierburi aromatice în loc de sare la prepararea bucatelor.

• Reduceți sau evitați consumul alimentelor fabricate și a gustărilor bogate în sare.

• Citiți etichetele produselor alimentare și alegeți produsele cu un conținut redus de sare.

• Pentru o alimentație sănătoasă, consumați fructe și legume proaspete.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților