Republica Moldova ar avea nevoie de o Misiune internațională pentru consolidarea statului de drept. Acestea sunt concluziile Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.
Conform unui sondaj de opinie recent, realizat de IRI în octombrie 2016, 96% din cetăţeni consideră corupţia a fi principala problemă în Republica Moldova şi 90% din respondenţi consideră că ţara este guvernată de anumite grupuri de interes.
Numărul de personal la cap de locuitor este peste media europeană, însă la numărul de cazuri care intra în justiție este cu mult spre media tarilor din UE. În noiembrie 2009, 37 % din populație aveau încredere în justiție, în noiembrie 2016, deja erau 8 %, iar conform Barometrului Opiniei Publice, 80% considera ca este necesar de schimbări radicale. Avem aproape 30% de judecători tineri, dar mai avem de lucru.
O viitoare Misiune internațională urmează să asigurarea sustenabilitatea reformei sectorului justiției în conformitate cu cele mai bune practici şi standarde ale UE, creșterea nivelului de profesionalism a judecătorilor şi a autorităților de drept, în special a procurorilor anticorupție specializați, precum și contribuirea la o luptă eficientă şi non-selectivă împotriva corupției la nivel înalt.
Proiectului „Promovarea politicilor publice în contextul integrării Europene a Republicii Moldova”, a fost implementat cu suportul Fundației Konrad Adenauer.
Cristina Parfeni