[ X ]
Studiu: 76% dintre tineri nu sunt interesați de politică
7 Aprilie

Fundația Soros-Moldova a realizat un studiu privind implicarea tinerilor în activitatea social-politică din țară și potențialul acestora de a influența în mod pozitiv mersul evenimentelor din acest domeniu, transmite CURENTUL.

Studiul a fost realizat de 3 experți, care au încercat să creioneze portretul tânărului din R. Moldova „dominat de pesimism și nemulțumire, reproducând prejudecățile și intoleranța generațiilor anterioare.

Potrivit experților Centrului pentru Inovare Publică din București, Ovidiu Voicu și Victoria Cojocariu, atunci când se vorbește de tineri implicați civic, se observă oameni care sunt informați și din punct de vedere politic.

„În cadrul studiului s-au făcut 2 focus grupuri – cu tinerii din liceu și cu tinerii implicați civic, dar și mediul online s-a analizat. Colectarea datelor s-a făcut în perioada septembrie-decembrie 2016, datele s-au analizat în ianuarie-februarie 2017.

Există o implicare a tinerilor în politică ca fiind neutră. Poți face politică și fără a fi din partid, asta numim democrație liberală. Tinerii sunt conștienți de mijloacele de acțiune și doresc să se implice în politică.

În studiu, drept grup țintă am ales tinerii de 15-29 de ani. S-a analizat prezența la vot a tinerilor, în alegerile parlamentare din 2014, locale din 2015 și prezidențiale din 2016. Aproximativ 34% participă la nivel național. La nivel local, 16% dintre candidați la funcția de primar au fost tineri, iar 3% aleși primari sunt tineri. Mulți tineri sunt plasați la sfârșitul listei electorale și, practic, nu au nici o șansă să ajungă în primărie. Se atestă nivelul scăzut al participării tinerilor în politică. 76% dintre ei au spus că nu sunt interesați deloc de ea”, a spus Ovidiu Voicu.
Potrivit expertului, 60% dintre migranți sunt tineri.

„Sunt mai multe studii care arată că în R. Moldova este o rată mare a migrației. Grupul tinerilor în țară e vulnerabil. Practic, 66% dintre tineri nu au activitate.

Drept sursă de informare tinerii se folosesc de internet și TV. 10% citesc ziare, 29% se informează din radio, 84% din internet, 6% nu sunt interesați, 4% le folosesc pe toate. Limba preferată este româna – 59%, rusa – 28% și alte limbi – 5%. 41% folosesc surse românești de informare, 53% surse rusești.

64% sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc. Așteptările acestora sunt negative”, a spus Ovidiu Voicu.

Tinerii percep mediul online ca un spațiu de idei. Aproximativ 75-92% dintre tineri folosesc internetul zilnic.

„Este important să urmărești activitatea tinerilor online. Acolo stă munca acestora. Mediul online este important și pentru relațiile cu Diaspora, care are un element important în implicarea în campania electorală”, a spus Victoria Cojocariu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților