[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studenții Universității de Stat din Tirapol – reacție la anunțul Ministerului Educației: Nu vom admite…
29 Iunie

Studenții Universității de Stat din Tirapol (UST) au lansat o declarație privind comunicatul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova „Universități moderne pentru o dezvoltare sustenabilă”, informează CURENTUL.

Ei spun că nu vor admite distrugerea Universității de Stat din Tiraspol.

Vedeți declarația studenților:

,,Într-adevăr, educația este un proiect care trebuie să unească și nu să dezbine. Este principalul vector de modernizare a Republicii Moldova și merită atenție vădită. Dar orice modernizare trebuie să fie făcută pentru binele tuturor, urmare a unor analize temeinice și nu în grabă, mai ales când ne referim la realizarea unui nivel înalt de învățământ și educație pentru fiecare cetățean al R. Moldova.

Suntem 2700 de studenți care ne facem studiile la Universitatea de Stat din Tiraspol, prima instituție de învățământ superior din Republica Moldova, fondată la 1 octombrie 1930, care a rezistat tuturor încercărilor și a contribuit la dezvoltarea societății, pregătind specialiști pentru sistemul educațional, precum și pentru diverse domenii importante ale economiei naționale.

Suntem studenții, care ne pasă de viitorul instituției noastre, de viitorul învățământului superior, de viitorul țării.

Suntem mulți și nu suntem indiferenți. Pentru aceasta am rămas aici, în țară, să ne continuăm studiile la Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău), și nu am ales o altă cale, o altă instituție peste hotare.

Înțelegem perfect că, numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii doi ani, situație caracteristică tuturor instituțiilor de învățământ superior din țară. Dar accelerarea procesului de modernizare a învățământului superior, printr-o reformare, de facto lichidare a instituției de învățământ superior, în care își fac studiile circa 3000 de studenți, nu va soluționa situația din domeniul învățământului și nu va contribui la ridicarea calității predării.

Nu suntem împotriva obținerii unei diplome de la o instituție de învățământ superior performantă, puternică, cunoscută pe plan național și internațional. Dar suntem convinși că anume diploma de la Universitatea de Stat din Tiraspol corespunde criteriilor respective, absolvenții universității noastre devenind specialiști cotați în țară și peste hotare.

În această ordine de idei, reiterăm faptul că în cadrul UST avem oportunități de alegere a cursurilor și programelor de studii, pentru dezvoltarea profesională. Suntem ghidați de cei mai buni profesori, cu titlu științific și experiență în activitate. Noi beneficiem de burse și ne bucurăm de mai multe facilități: laboratoare bine dotate cu echipamente moderne, săli de studii amenajate, cămine. Avem șanse sporite de a accesa fonduri pentru cercetare. Avem posibilități să interacționăm cu studenții care au vocația cercetării și suntem implicați în diverse proiecte de cercetare. Indubital, absolvind universitatea, vom avea un loc stabil de muncă în domeniile în care ne facem studiile.

Din considerentul dat, solicităm ministerului de resort să nu admită distrugerea Universității de Stat din Tiraspol, ci să opteze pentru fortificarea acestei instituții de învățământ cu tradiții, care, de facto, reprezintă Republica Moldova. Dorim să devenim specialiști de înaltă calificare continuând studiile la această universitate. Optăm pentru o continuitate și nu vom admite să ni se fure viitorul”.

Inapoi la arhiva noutaților