[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studenții de la UTM au fost familiarizați cu sistemul național de proprietate intelectuală
14 Decembrie

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a organizat un seminar de instruire cu genericul „Rolul protecției mărcilor și designului industrial în dezvoltarea economică”, pentru studenții anului IV, departamentul Design și Tehnologii Poligrafice, Facultatea Textile și Poligrafie, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), transmite CURENTUL.

Seminarul a avut drept scop familiarizarea studenților cu sistemul național de protecție și valorificare a proprietății intelectuale.

Conform programului, Iurie Badâr, șef Secția instruire AGEPI, a vorbit studenților despre proprietatea intelectuală ca și instrument indispensabil al inovării și dezvoltării. De asemenea, Iurie Badâr a pus la dispoziția studenților informații privind cele mai bune practici și modele de administrare eficientă a proprietății intelectuale, precum și serviciile din domeniul proprietății intelectuale de care pot beneficia atât persoanele fizice cât și cele juridice. Un accent aparte s-a pus pe riscurile cu care se pot confrunta persoanele creative în cazul în care vor ignora realizarea procedurilor legale de protecție a creațiilor intelectuale, conflictele care pot apărea și căile de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuale.

În continuare, Alexandru Șaitan, șef Secție desene și modele industriale AGEPI, a prezentat un raport privind designul industrial – de la creație la produse inovative. Studenții au beneficiat de un spectru larg de informații despre ce reprezintă designul industrial; care este necesitatea lui și cum poate fi utilizat în afaceri sau în activitățile de zi cu zi; modalitatea de a înregistra un design industrial, precum și modalitățile de a proteja și extinde designul industrial pe piețele internaționale.

Seminarul de instruire s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. În final, studenții au manifestat interes pentru a mai participa la asemenea evenimente.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților